BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,63
ALTIN 2.391,75
HABER /  EKONOMİ

Altın yeniden yükselişte

Piyasalarda güvenli liman olarak kabul edilen “altın”, dün son 1 ayın en yüksek değerine ulaştı.

Abone ol

Piyasalarda güvenli liman olarak kabul edilen “altın”, dün son 1 ayın en yüksek değerine ulaştı.

ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı sonrasında ekonomik  büyümenin yavaşlayacağı yolundaki açıklamayla yükselmeye başlayan altının onsu gün içinde 1.218 dolar seviyesine kadar çıktı 1.214’te kapandı.

Altın haziran ayında onsu 1.258 dolarla rekor kırmıştı. Yılbaşından bu yana altın, ons başına 127 dolar değer kazandı.

‘1.300’ün üstüne çıkar’

Altının yükselişinde Goldman Sachs’ın raporu da etkili oldu. Şirket, altı ay içinde altının 1.300 dolar seviyelerini göreceğini açıkladı.Bunun gerekçesi olarak da düşük faiz oranların devam edeceği ve FED’in para politikasını daha da gevşeteceği yolunda beklentiler olarak sıraladı. Avrupa’da toparlanmanın yavaşlayacağına dair belirtiler de altın fiyatının çıkmasında etkili oldu.


İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdür Yardımcısı Şant Manukyan, son çıkan raporlarda ABD ve Avrupa ekonomisinin büyümesinin yavaşlayacağının öngörüldüğünü belirterek, “Almanya’nın açıklanan büyüme rakamı çok anlamlı değil.Avrupa yılın ikinci yarınsında daha düşük büyüme rakamları elde edecek. Altın 1.300’ün üstüne 6 ay içinde rahatlıkla çıkar. Avrupa’da temel sorun sistemin kendisi.Tek Merkez Bankası var ve farklı ülkelerin farklı faiz ihtiyaçlarına göre hizmet veremiyor” dedi.

Royal Bank Scotland Analisti Daniel Major ise altının son 1 ayın rekorunu kırmasına ilişkin olarak, “Hisse senedi piyasalarında risk arttı. Altın kısa sürede Haziran’da ulaştığı 1.250 doları tekrar görecek” dedi.
Cumhuriyet altını 398 lira, çeyrek altın fiyatı ise 98 liradan işlem gördü. Öte yandan uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı 76 doların altına düştü.