BIST 10.159
DOLAR 32,14
EURO 35,09
ALTIN 2.470,36
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

'Altın Portakal'lar sahiplerini buldu

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu.

Abone ol

Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali ödül törenine Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, CHP Genel Başkan Vekili Haluk Koç, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve Yeşilçam'ın unutulmaz isimleri ile yeni nesil oyuncu ve yönetmenler katıldı.



Sunuculuğunu Altın Portakal'ın afiş yüzü Ebru Akel ve Engin Altan Düzyatan'ın yaptığı gece, Anadolu Ateşi dans topluluğunun gösterisi ile başladı. Gecede Orhan Şanlıel yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası bir konser verdi. Orkestraya ünlü klarnet virtüözü Hüsnü Şenlendirici de eşlik etti. Gecede sahne alan ünlü sanatçı Özcan Deniz de söylediği şarkılarla davetlilere unutulmaz bir akşam yaşattı.

Törende konuşan Ulusal Juri Başkanı Kadir İnanır, festivalde asıl kazananın Türk sineması olduğunu belirterek, "Festivalin amacı Türkiye'de sinema endüstrisinin güçlenmesini ve sinema sanatının gelişmesini sağlamak ve Antalya'nın uluslararası alanda tanıtımın güçlendirmek. Festival bu amaçlarla her geçen gün olgunlaşarak büyüyor" dedi


Gecede ilk ödül, Halkın Portakalı kategorisinde Antalya'nın mahallerinde çekilen 'Son Helva' filmiyle Karampol ekibine gitti. Dijital Film Akademisi Ödülü 'Bisiklet' filmine giderken, En İyi Kısa Film ödülünü ise Erol Mintaş yönetmenliğindeki 'Berf' filmi aldı.

Belgesel dalında ise En İyi İlk Belgesel ödülü, 'Ofsayt' ve 'Herkes Uyurken' filmleri arasında paylaşıldı. En İyi Belgesel ödülünü ise 'Anadolu'nun Son Göçerleri: Sarıkeçililer' belgeseli aldı.

Sinema Yazarları Derneği tarafından verilen SİYAD Uluslararası Ödülü'nü 'Sineklik' filmi alırken SİYAD Ulusal Ödülü ise Derviş Zaim yönetmenliğindeki 'Gölgeler ve suretler' filmine gitti. Uluslararası Uzun Metrajlı Film Yarışması'nda en iyi film ödülünü iki film birden aldı. Ödülü 'Güzel bir hayat düºlerken' ve 'Tümen nehri' filmleri aldı.

Ulusal Film Yarışması dalında en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü 'Kavşak' filmindeki rolü ile Cengiz Boztepe ve 'Saç' filmindeki rolü ile Rıza Akın paylaştı. En iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü ise 'Kağıt' filmindeki rolü ile Ayşen Gruda aldı.

Avni Tolunay Özel Ödülü'nü ise 'Signora Enrica ile İtalyan Olmak' filmi ile Elvan Albayrak aldı. Behlül Dal Juri Özel Ödülü'nü ise 'Press' adlı filmi ile Aram Dilbar ve 'Atlı Karınca' filmi ile Zeynep Oral paylaştı.
En iyi sanat yönetmeni kategorisinde ödül 'Hayde Bre' filmi ile Nihat Düşko'ya verilirken En İyi Kurgu ödülü de 'Gölgeler ve Suretler' filmine gitti. En İyi Film Müziği ödülünü 'Karbeyaz' filmi ile Bircan kazanırken En İyi Görüntü Yönetmeni ödülünü ise 'Saç' filmi ile Ercan Özkan aldı.

EN İYİ KADIN OYUNCU ÖDÜLÜ CLAUDIANE CARDINALE'YE GİTTİ

Festivalin en önemli ödüllerinden En iyi Erkek Oyuncu ödülünü 'Gişe Memuru' filmi ile Serkan Ercan ile 'Çoğunluk' isimli film ile Bartu Küçükçağlayan paylaştı.

En İyi Kadın Oyuncu ödülünü 'Signora Enrica ile İtalyan Olmak' filmindeki rolüyle Claudiane Cardinale aldı. Türkiye'ye gelemediği için törene telefon ile bağlanan ünlü oyuncu Cardinale, Türkiye'yi ve Türkleri çok sevdiğini vererek, ödülün kendisini onurlandırdığını söyledi.
Festivalde En İyi Senaryo Ödülü, 'Atlı Karınca' filmi ile İlksen Başarır ve Mert Fırat ikilisine gitti.

En İyi Yönetmen ödülünü ise 'Çoğunluk' filmi ile Seren Yüce aldı. Yüce'ye ödülünü usta oyuncu Müjdat Gezen verdi. Festivale bu yıl eklenen Juri Özel Ödülü kategorisinde ise ödülü 'Press' adlı film alırken, En İyi İlk Film ödülünü ise 'Gişe Memuru' isimli film aldı.

Festivalin en merak edilen ödülü olan En İyi Film ödülünü ise Yeşilçam'ın usta oyuncusu Kadir İnanır açıkladı. 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Film Ödülü'nü 'Çoğunluk' filmi aldı. Çoğunluk filmi ekibi sahneye çıkarak davetlileri selamlarken, ödülü yönetmen Seren Yüce, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın elinden aldı.

Ödülü alan Yönetmen Yüce, 'Çoğunluk' filminin bir arkadaşlık filmi olduğunu belirterek herkese teşekkür etti. 'Çoğunluk' filmi, en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu ve en iyi film dallarında ödül alarak festivale damgasını vurdu.

Ödül alan sanatçıların sahneye çıkarak davetlileri selamladığı töreninin sonunda ayrıca 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali afişi de tanıtıldı. Grafik tasarımcısı Emrah Yücel imzalı afişte Antalya'yı simgeleyen denizde bulunan bir portakalın üzerine konan martı görüntüsü yer alıyor.