BIST 10.209
DOLAR 32,35
EURO 34,78
ALTIN 2.397,66
HABER /  GÜNCEL

Altın Küre Ödülleri favori isimlere gitti

Oscar Ödülleri'nin öncüsü olarak görülen Altın Küre Ödülleri'nin 71’incisi dün gece Los Angeles’da düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu.Gecede favori gösterilen pek çok film ve aktör ödül kazandı.

Abone ol

Altın Küre Ödülleri’nin 71’incisi dün gece Los Angeles’da düzenlenen bir törenle sahiplerini bulurken, favori gösterilen pek çok film, değişik dallarda ödül kazanarak ön plana çıktı.

Yedi dalda Altın Küre’ye aday gösterilen 12 Years a Slave (12 Yıllık Esaret) adlı film, altı dalda beklediği ödülü bulamazken, dram dalında yılın en iyi filmi seçilerek gecenin en önemli ödülünü kazandı.

Yine yedi adaylıkla yılın en favori filmlerinden biri olan ‘American Hustle’ (Düzenbaz) ise, en iyi komedi de dahil üç dalda ödül alarak gecenin en çok altın heykel kazanan filmi oldu.

Ünlü yönetmen David O. Russell tarafından yönetilen ‘American Hustle’ın yıldız oyuncularından Amy Adams, komedi dalında en iyi kadın oyuncu, Jennifer Lawrence da en iyi yardımcı kadın oyuncu dallarında Altın Küre kazandılar. Lawrence, geçen yıl da ‘Silver Linings Playbook’taki (Umut Işığım) rolüyle en iyi kadın oyuncu ödülünü almıştı.

Türkiye’de ‘Düzenbaz’ adıyla 17 Ocak’ta vizyona girmesi planlanan 'American Hustle', sürpriz yaparak New York Film Eleştirmenleri Birliği’nce ‘Yılın Filmi’ seçilmişti. 1970'lerde geçen gerçek bir hikâyeden uyarlanan film, yakalandıktan sonra hüküm giymemek için FBI ile çalışmaya başlayan usta bir dolandırıcı ve ortağını konu alıyor.

Hollywood Yabancı Basın Derneği tarafından belirlenip dağıtılan ve geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ABD’nin ünlü TV komedi programı “Saturday Night Live”ın oyuncuları Tina Fey ve Amy Poehler tarafından sunulan Altın Küre’lerin dağıtım töreni, dünyanın pek çok ülkesinde televizyonlardan canlı olarak yayınlandı.

Oscar'ın öncüsü

Mart ayı başında dağıtılacak olan Oscar ödülleri için de ipucu vermesi beklenen Altın Küre’lerin dağıtımına tek bir filmin damgasını vurmaması, Oscar’ları belirleyecek 6 binin üzerindeki seçmenin işinin de ne kadar zor olacağını ortaya koydu.

Dram dalında en iyi erkek oyuncu ödülü, ‘Dallas Buyers Club’ (Dallas Satınalma Kulübü) filmindeki rolüyle Matthew McConaughey’e verilirken, aynı filmde oynayan Jared Leto da en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülüne layık görüldü.

Steve McQueen’in yönettiği ve Türkiye’de ‘12 Yıllık Esaret’ adıyla 24 Ocak’ta gösterime girecek olan '12 Years a Slave' ise, gecenin sürprizleri arasında yer aldı.

Siyah bir yönetmenin en iyi film dalında Altın Küre kazandığı ilk film unvanını da alan film, ABD’nin kuzeyinde yaşayan özgür bir insanken, kaçırılarak köle yapılan ve 12 yıl köle olarak çalıştırılan Solomon Northup’ın 1853 yılında yazdığı ve kendi hikâyesini anlattığı romanından uyarlanmış.

Avustralyalı aktris Cate Blanchett, Woody Allen’ın Blue Jasmine (Mavi Yasemin) adlı filmindeki rolüyle dram dalında en iyi kadın oyuncu ödülüne layık görülürken, yılın en popüler filmlerinden Gravity’yi (Yerçekimi) yöneten Alfonso Cuarón, uzayda geçen ve başrollerini Sandra Bullock ile George Clooney’nin paylaştıkları filmle en iyi yönetmen seçildi.

Woody Allen'a Hayatboyu Başarı Ödülü

‘Dancing on the Edge’ adlı BBC dizisinde rol alan Jacqueline Bisset ise, bu yıl Altın Küre kazanan tek İngiliz oyuncu oldu. Ünlü aktör Michael Douglas ise, ‘Behind the Candelabra’ adlı TV filmindeki rolüyle mini dizi ya da TV filmi dalında ödül aldı.

The Great Beauty (Muhteşem Güzellik) adlı İtalyan filmi, en iyi yabancı dilde film dalında ödül kazanırken, ‘Cecil B. DeMille’ Hayatboyu Başarı Ödülü, Woody Allen’ın oldu.

Sahnede utangaçlığı ile tanınan ve törene katılmayan ünlü yönetmen, senarist ve aktörün ödülünü, onun adına Diane Keaton aldı.

Gecenin sunucularından Amy Poehler de ödül alan isimlerden biri oldu. Poehler, ‘Parks and Recreation’ adlı filmdeki rolüyle, komedi dalında en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandı.

71'inci Altın Küre Ödülü sahiplerinin tam listesi şöyle:

En iyi film (dram): 12 Years a Slave (12 Yıllık Esaret)

En iyi film (komedi filmi ya da müzikal): American Hustle (Düzenbaz)

En iyi kadın oyuncu (dram): Cate Blanchett (Blue Jasmine – Mavi Yasemin)

En iyi erkek oyuncu (dram): Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club – Dallas Satınalma Kulübü)

En iyi kadın oyuncu (komedi) : Amy Adams (American Hustle)

En iyi erkek oyuncu (komedi): Leonardo DiCaprio (The Wolf of Wall Street – Wall Street Kurdu)

En iyi yardımcı kadın oyuncu: Jennifer Lawrence (American Hustle)

En iyi yardımcı erkek oyuncu: Jared Leto (Dallas Buyers Club)

En iyi yönetmen: Alfonso Cuarón (Gravity - Yerçekimi)

En iyi senaryo (orijinal): Spike Jonze (Her)

En iyi yabancı dilde film: The Great Beauty (İtalya)

En iyi animasyon filmi: Frozen

En iyi orijinal film şarkısı: Bono (Ordinary Love: Mandela - The Long Walk to Freedom)

En iyi orijinal film müziği: Alex Ebert (All Is Lost)

En iyi TV dizisi (dram): Breaking Bad

En iyi TV dizisi ( komedi): Brooklyn Nine-Nine

En iyi TV filmi ya da mini-dizi: Behind the Candelabra

En iyi kadın oyuncu (TV dizisi - dram): Robin Wright (House of Cards)

En iyi erkek oyuncu (TV dizisi - dram): Bryan Cranston (Breaking Bad)

En iyi kadın oyuncu: ( TV dizisi - komedi): Amy Poehler (Parks and Recreation)

En iyi erkek oyuncu (TV dizisi - komedi ): Andy Samberg (Brooklyn Nine-Nine)

En iyi kadın oyuncu (mini dizi ya da TV filmi): Elizabeth Moss (Top of the Lake)

En iyi erkek oyuncu (mini dizi ya da TV filmi) : Michael Douglas (Behind the Candalebra)

En iyi yardımcı kadın oyuncu (dizi, mini-dizi ya da TV filmi): Jacqueline Bisset (Starz's Dancing)

En iyi yardımcı erkek oyuncu (dizi, mini-dizi ya da TV filmi): Jon Voigt (Ray Donovan)

Cecil B. DeMille Hayatboyu Başarı Ödülü: Woody Allen