BIST 10.320
DOLAR 32,23
EURO 35,14
ALTIN 2.464,44
HABER /  GÜNCEL

Tayland: Bangkok'ta eylem hazırlığı

Tayland'ın başkenti Bangkok'ta hükümeti istifaya çağıran protestocular büyük bir eyleme hazırlanıyor. Göstericiler başkentte ana yollara girişleri engelleyip 'Bangkok'u kapatmayı' amaçlıyor.

Abone ol

Tayland’ın başkenti Bangkok’ta 2 Şubat’taki erken seçim öncesi hükümeti devirmek isteyen protestocular yolları kapatıp barikatlar kurdu.

Hükümet kentte düzenin sağlanması için 18 bin güvenlik görevlisi konuşlandırdı.

Kasım ayından bu yana gösteri düzenleyen protestocular, Başbakan Yingluck Şinavatra hükümetini devirip yerine ‘Halk Konseyi’nin getirilmesini istiyor.

Protestocular, Başbakan Yingluck hükümetinin 2006’da askeri darbeyle devrilen ve sürgündeki kardeşi eski başbakan Taksin Şinavatra tarafından idare edildiğini ve Taksin’in müttefiki olan siyasi partilerin ülke demokrasisine zarar verdiğini savunuyor.

Taksin’in müttefiki olan partiler kırsal kesimlerden büyük oranda oy alarak son dört seçimlerde iktidara gelmişti. Ana muhalefet partisi 2 Şubat’taki seçimleri boykot ediyor.

Geçen yıl başlayan hükümet karşıtı protestolarda en az sekiz kişi öldü.

Cumartesi günü Bangkok’ta kimliği belirsiz silahlı bir kişinin göstericilere açtığı ateşte en az yedi kişi yaralandı.

Yetkililer, Pazar günü de protesto alanına saldıran kimliği belirsiz silahlı bir saldırgan göstericiler arsından bir kişiyi vurduğunu duyurdu.

Göstericilerin Pazartesi günü büyük bir gösteri düzenleyecek.

Güvenlik önlemleri artırıldı

BBC’nin Bangkok’tan bildiren muhabiri Jonathan Head, hükümet karşıtlarının ‘Bangkok’u kapatacaklarını’ söyledikleri eylemler için ana yolların girişlerine kum torbalarıyla barikatlar kurduğunu aktardı.

BBC muhabiri, eylemlerin günlük hayatı etkilememesi için ek tren seferleri koyduğunu ve şehir merkezi dışında binlerce otopark açtığını bildiriyor.

Göstericilerin bazı bakanlık binalarını çevrelemeleri ve binaların elektrik hatlarını kesmeleri bekleniyor.

Ayrıca 150 okula da eylem günü kapalı kalmaları söylendi.

Protestocular gösteri alanında birkaç gün kalacaklarını fakat toplu taşıma araçları veya birkaç gündür kapalı durumda bulunan havaalanını hedef almayacaklarını belirtti.

Associated Press haber ajansının aktardığına göre protestocuların lideri Suthep Thaugsuban Pazar günkü eylemde yaptığı açıklamada, “Bu önemli gecede, kitlelerin hiçbir teklifi veya müzakereyi kabul etmeyeceklerini duyurmak isterim” dedi.

Thaugsuban, “Bu mücadelede yenilgi yenilgidir ve zafer zaferdir. Herhangi bir düğüm yok. Kazan-kazan durumu yok. Yalnızca bir taraf kazanabilir” dedi.

Hükümet başkentte düzenin sağlanması için 8 bin asker ve 10 bin polis konuşlandırıyor.

Ülke geçmişinde birkaç defa darbeyle hükümeti deviren ordu müdahale etmeyeceğini duyurdu. Bazıları ülkede şiddet olaylarının tırmanması durumunda ordunun müdahale etmesinden endişe ediyor.

Başbakan Yingluck ‘göstericiler ve güvenlik güçleri arasında gerginlik çıkmasını önlemek’ için bir dizi önlem alıyor.

Başbakan yardımcısı, Yingluck’un ‘polis ve askeri personele ihtiyatlı davranmaları ve protestoculara karşı her tür silah kullanımından kaçınmaları uyarısında bulunduğunu’ belirtti.

Tayland’da 2010 yılındaki gösterilerde 90 kişi ölmüştü.