BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,71
ALTIN 2.397,10
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatlarında iyimserlik sürüyor

Altın fiyatlarındaki iyimserlik sürerken, ekonomistlerin fiyatlara yönelik yukarı yönlü tahminleri artıyor.

Abone ol

Altın fiyatlarının son zamanlarda yükselişe geçmesinin ardından uzmanlar altın fiyatlarına dair tahminlerini yeniden artırmaya başladı.

Altının yıl sonuna kadar 1600 dolara çıkabileceği tahminler arasında.

Finansal danışmanlık şirketi Fat Pprophets'tan David Lennox, altının Aralık ayına kadar yüzde 20 artabileceğini söyledi.

Lennox, altının rekor düzeylere yükselmesine yol açan etkenlerin hala geçerli olduğuna dikkat çekerek, bunların başında ABD ekonomisinin çok parlak olmayan bir görünüm sergilemesini saydı.

Büyümenin bir süre daha çok güçlü olmayacağını belirten Lennox, bu durumda Fed'in varlık alımlarını azaltmasını beklemediklerini söyledi.

Lennox, niceliksel gevşemenin sürmesinin de altına değer kazandıracağına dikkat çekti.

FED ETKİSİ VAR

Yatırım danışmanlığı şirketi ABD'li Merk Invesment'ın analistlerinden Axel Merk ise, ABD Merkez Bankası Fed'in Başkanı Ben Bernanke'nin niceliksel gevşemenin geri çekilmesine dair ifadelerini yumuşatmasının da altın fiyatlarını yükselteceğini tahmin etti.

Merk, altın fiyatlarında son dönemde yaşanan yükselişi ise iki faktöre bağladı. Merk, bu etkenleri yatırımcıların ABD konut seköründeki toparlanmanın sürdürülebilir olduğuna inanmaması ve Japonya'nın radikal parasal gevşeme programı olarak sıraladı. Haziran sonunda 1,180 dolarla yaklaşık 3 yılın en düşük düzeyine gerileyen altın, o zamandan bu yana yaklaşık yüzde 14 değer kazandı.

Emtia yatırımcıları tarafından yakından takip edilen The Gartman Letter blogunun kurucusu ve emtia işlemcisi David Gartman, bu hafta içinde CNBC'ye yaptığı açıklamalarında, altının yükseliş seyrine girdiğini belirtmişti.

BİRKAÇ YÜZ DOLAR DEĞERLENECEK

Gartman, "Üç hafta öncesine kadar altın fiyatlarında düşüş yaşanacağına inanıyordum. Daha sonra kritik eşik dediğim bir yazı yazdım ve şimdi altının onsunun yüzlerce dolar değerleneceğine inanıyorum" dedi.

Gartman, "Altın fiyatlarının yükseleceğini söylemeye devam edeceğim. Bence şu andaki seviyelerden çok daha yükseklere çıkacak. Altın bağımlısı bir yatırımcı değilim. Altının diğer kurlardan bir farkı yok. Şu anda şartların altının daha da yükselmesini sağlayacak durumda olduğunu düşünüyorum" diye devam etti.

Altın bugünkü işlemlerde yüzde 1'e yakın yükselişler, 1339 dolar seviyesinde.