BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,88
ALTIN 2.443,14
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatları yeniden yükselişe geçti

ABD'de hükümetin kapanmasından destek alan altın fiyatları son iki ayın en düşük seviyesinden yükselmeye başladı.

Abone ol

Altın, yatırımcıların dikkatlerini ABD hükümetinin son 17 yılda ilk kez kapanmasına ve Fed'in parasal teşviklerinin görünümüne çevirmelerinin ardından, son sekiz haftanın en düşük seviyesinden yükseldi.

Spot altın yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,293.60 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 11:30'da ons başına 1,291.28 dolara geldi. Dün, ABD hükümetinin kapanmasının kısa ömürlü olacağı spekülasyonu ile yüzde 3.1 düşen altıon fiyatları, 7 Ağustos'tan bu yana gördüğü en düşük seviye olan 1,277.15 dolardan yüzde 0.8'lik bir sıçrama gerçekleştirdi.

ABD'de kanun yapıcılar dün başlayan yeni mali yıl için bütçe tartışmalarında bir anlaşmaya varamadı. Bu durum, uzun sürmesi halinde büyümeyi olumsuz etkileme riskini ve Fed'in aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını daraltmayı geciktirme spekülasyonunu tetikleyen hükümetin kapanmasına neden oldu. Beyaz Saray ekonomi danışmanı Gene Sperling, piyasalarda Washşngton'daki kilitlenmenin ekonomiye büyük çaplı bir zarar vermesini önlemek için zamanında çözüleceğine ilişkin aşırı güven olduğunu söyledi.

Sydney'de Australian Bullion Company Ltd. başekonomisti Jordan Eliseo, "ABD hükümetinin kapanması ve Fed'in varlık alımları azaltılması arasında, risk piyasaları gidecek biryer bulamıyor," dedi ve "Bazıları halen altını ekonomik belirsizliklere karşı korunma aracı olarak görüyor. Daha büyük sorun borç tavanı tartışması ve Fed tarafından her ay alınan kararlar" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,291.30 dolara çıktı. İşlem hacmi, Bloomberg News'un derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 19 üzerindeydi. Kontrat bu yıl, ABD merkez bankasının parasal gevşeme programını azaltabileceği spekülasyonuna bağlı olarak yüzde 23 değer kaybetti.

Sıradışı Tedbirler

Beyaz Saray'ın internet sitesinde, kapamanın ABD ekonomisine haftalık maliyetinin 10 milyar dolar olabileceği kaydedildi. ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew, Temsilciler Meclisi Sözcüsü John Boehner'e yazdığı mektupta, borç limitlerini aşmamak için 17 Ekim'de sona erecek olan nihai sıradışı tedbirlerin kullanılmaya başlandığını belirtti.

Spot gümüş dün ons başına 20.6217 dolar ile 12 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından bugün yüzde 1 kayıpla ons başına 20.9771 dolara indi. Platin dün ons başına 1,373.68 dolar ile 11 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından, fazla değişmeyerek 1,386.85 dolarda kaldı. Spot palladyum dünkü seviyesi olan ons başına 719.92 dolardan 719.28 dolara geriledi.