BIST 10.046
DOLAR 32,50
EURO 34,75
ALTIN 2.412,12
HABER /  GÜNCEL

Altaylı ava giderken avlandı

Ergun Babahan'n hatasını yakaladım sanıp bir yazı döktürdü ama aslında...

Abone ol
Fatih Altaylı Ergun Babahan'ın yazısında bir hata bulduğunu sandı. Ancak ne yazık ki kendi bilgisizliğinden olsa gerek "ava giderken avlandı".

Ergun Babahan Sabah'ın Genel Yayın Yönetmeni. Aynı zamanda köşe yazarı. Haberciliği sık sık eleştirilen Babahan, masum bir Pazar yazısı yazıyor. Konu Mardin'deki Deyr-ül Zafaran manastırı... Görünüşe göre Babahan'ın yazılarını okuyup hata arayan Fatih Altaylı Ergun Babahan'ın hatasını yakaladığını sandı; ama kendisi çuvalladı...

Ergun Babahan'ın Mardin'deki Deyr-ül Zafaran manastırı ile ilgili  yazısını okuyan Altaylı bakın ne diyor?

"Yazarımızın belirttiğine göre bu kilise "Milattan önce yapılmış."
Bu gerçek anlamda bir rekor.  Milattan önce, yani Hazreti İsa, yani Hristiyanlığın kurucusu peygamber doğmadan önce burada bir kilise yapılmış. Herhalde Mardin civarında yaşayan alimler, "Yakında Hazreti İsa doğar. Hristiyanlık diye bir din getirir. O dinin mabedi de kilise olur. Biz en iyisi o doğmadan, bu dini getirmeden bir kilise inşa edelim de ilerde o dine mensup olacak olanlar kilise nasıl olur görsünler" demişler ve Mardin'de bu kilisiye inşa etmişler."

İŞTE GERÇEK!

Altaylı bu yazı ile Babahan'ın cahilliği ile dalga geçtiğini sanıyor. Özünde ise kendi bilgisizliğini ortaya döküyor. Çünkü Mardin'deki
Deyr-ül Zafaran manastırı gerçekten milattan önce yapılmış. Manastır olarak tarihi 1100 yıllık... Ancak bu mekan manastır olmadan önce bir Güneş Tapınağı... Deyr-ül Zafaran (Mor Şarbil)  Süryaniler'in hristiyanlığı ilk kabul ettikleri tarihlerde kiliseye çevrilerek tarihteki ilk Meryemana kiliselerinden biri oldu. Deyr-ül Zafaran'ın altındaki karanlık tapınma odası, hristiyanlıktan önce de vardı; ancak kilise olarak değil güneşe tapanların her sabah güneşe secde ederek dua ettiği bir ibadethane olarak vardı.

Ataları her sabah güneşe secde ederek dua eden Süryaniler bugün kiliselerine ayakkabı ile girmeyen; halılarda terlikle dolaşan ve namaz kılarak dua eden tek Hristiyan kavimdir. Deyr-ül Zafaran manastırı hakkında bilgi için TIKLAYIN (Kaynak: Haberciler)