BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,95
ALTIN 2.424,28
HABER /  POLİTİKA

Altan Tan'dan BDP'ye Marksizm eleştirisi

BDP'nin İslamcı çizgisindeki isimlerinden Altan Tan BDP'nin Marksist söyleminden halkın rahatsız olduğuna vurgu yaptı.

Abone ol

İslamcı kimliğiyle bilinen BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, BDP'ye ve Kürt siyasetine ağır eleştiriler yöneltti. Kürt tabanının muhafazakar olduğuna dikkat çeken Tan, BDP'li kadın seçmenlerinin yüzde 78'inin başörtülü olduğu ileri sürdü.

BDP'ye oy veren Kürtler'in dağılımını da yapan Tan, 'Bu zemine siz katı Marksist, sosyalist yapı monte etmeye kalktığınız vakit çok yakın zamanda halkla çatışmaya girersiniz.' diye konuştu.

"DEĞİŞİM YAŞANMAZSA HERKES KENDİ YOLUNA GİDER"
“BDP ve PKK’nin kendisini yeniden formatlaması gerekiyor” diyen Tan, Kürt siyasetinde bir süredir alttan alta konuşulan değişim tartışmalarının da görünürlük kazanmasını sağladı. “Değişim yaşanmazsa herkes kendi yoluna gider” diyen Altan Tan'ın Agos Gazetesi'ne yaptığı açıklamaların öne çıkan o açıklamaları:


ŞAFİ-SÜNNİ-ALEVİ
Ciddi araştırmalar var. BDP’ye oy verenlerin yüzde 75’i Şafi Kürt, yüzde 15’i Sünni Kürt, yüzde 8,5’u Alevi Kürt. Bir başka araştırmaya göre CHP’ye oy veren kadınların başını örtenlerinin sayısı yüzde 25, MHP’de yüzde 50, AKP’de yüzde 80, BDP’de yüzde 78. Kürt siyasetinin daha dindar ve muhafazakar bir zemini var. Bu zemine siz katı Marksist, sosyalist yapı monte etmeye kalktığınız vakit çok yakın zamanda halkla çatışmaya girersiniz. Ayrıca tarihte ilk defa bir şehirli Kürt sınıfı meydana geliyor. Kürtler şehirli bir kavim değildir. Şehirlerde yok denecek kadar azdılar. Şehre gelen Kürt asimle oluyordu. Son 30-40 yılda, ciddi göçler ve siyasal bilinçlenmeyle şehirlerde Kürt kimliğiyle var olan, Kürtçe konuşan, Kürt kimliği ile hayatını devam ettiren, Kürtlüğünü geriye atmayan, asimile olmak istemeyen ciddi bir şehirli Kürt orta sınıf oluştu.

• Bir yanda Çatı partisi yaklaşımı ile yola çıkan Halkların Demokratik Kongresi var, bir yanda ise Demokratik Toplum Koordinasyonu. Bunlar için de formatlamak gerektiğini söylediniz.

HDK DİNDAR MÜSLÜMANLARI TATMİN ETMİYOR
HDK bütün demokrat Türkleri (dindar-sol-liberal) kapsamaktan ziyade daha çok marjinal sol çevrelerle sınırlı kaldı. Bahsettiğim şey o değil. Dindar Müslümanları tatmin etmiyor. Çatıyı kendinize göre çatıp “Gelin altına” dersen olmaz. Ben bir kiremit olacaksam o çatıda varım. DTK da bunu yapamadı. PKK yapısı dışına çıkmadı. PKK’nin öncülük ettiği bütün kurumlar PKK’nin yan versiyonu haline geliyor. İstenen bu değil.