BIST 9.804
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.433,04
HABER /  MEDYA

Alo Fatih kitabı resmen ortalığı karıştırdı!

"Mehmet Altan" imzalı "Alo Fatih" kitabı piyasaya çıkmak üzere. Sosyal medyada kitap duyulunca ortalık resmen karıştı.

Abone ol

İNTERNET HABER - ÖZEL İÇERİK

Türk medyası için bir deyime dönüşen "Alo Fatih!", Başbakan Erdoğan'ın Habertürk gazetesinin tepe isimlerinden Fatih Saraç ile yaptığı telefon görüşmelerinin ifşa olması ile dilimize yerleşti. Türkiye'de siyaset-merkez medya ilişkisini değerlendiren "Alo Fatih-Medyanın RTE ile İmtihanı" isimli kitap ise ortalığı karıştırdı.

KİTABIN YAZARI "DR. MEHMET ALTAN"

Kapağında Erdoğan'ın Time dergisine verdiği pozun yer aldığı ve Klas Kitaplar Yayınevi tarafından yayınlanan kitabın yazarı olarak Dr. Mehmet Altan görünüyor.

Kitabın sosyal medyada yapılan tanıtımında Dr. Mehmet Altan'ın, Türkiye'de siyaset- merkez medya ilişkisini, "Türkiye'de medyayı kim yönetiyor?, Sabah ve ATV'nin gerçek sahibi kim?, Havuz medyası' niçin sürekli yalan haber yapıp yolsuzluk soruşturmalarının üzerini örtmeye çalışıyor? Neyi gizlemeye çalışıyorlar?, Havuz medyası'na hangi banka tarafından ucuz kredi alo-fatih-kitabi.jpgsağlandı?, Hükümet hangi kanal ve gazetelere kendi bekçilerini yerleştirdi?, Hükümete yakın gazetelerin yazar ve yayın yönetmenlerinin aldıkları yüksek maaşları kim finanse ediyor?, Yasal dinlemelerle ortaya çıkan medya-iş dünyası-siyaset üçgeninde hangi isimler var?" soruları üzerinden ele alarak irdelediğinin altı çiziliyor.

KİTAP HENÜZ ÖN SİPARİŞTE

Henüz satışı yapılmayan, ancak internetten kitap satışı yapan sitelerde ön siparişte görülen kitabın yazarının ismi herkesin aklını karıştırdı.

Kendisi de Star gazetesinin başyazarı iken hükümetin tepkisi ile işinden ve köşesinden olan Prof. Dr. Mehmet Altan İnternetHaber'den Nesrin Yılmaz'ın sorularını yanıtladı. Böyle bir kitap çıkarmadığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Altan şunları kaydetti:

PROF. DR. MEHMET ALTAN: "ÇOK ŞAŞKINIM"

"Aslı astarı olmayan bir haber, hiç aklımdan geçen bir şey değil. Bana da şimdi haber verdiler, her türlü asılsız haber çok rahatlıkla internete sızabiliyor demek ki. Bu kitap çıktı mı diye bana bir sorsalar, nasıl uydurma bir haber bu kadar çabuk yayılıyor şaşkınım."

"İnternetin ne kadar güvensiz olduğu da anlaşılıyor böylece, bir yerde yazıyor haber ve sormadan diğerleri de alıyor demek ki. Benim böyle bir düşüncem yok. Böyle bir kitap kalıcı olmaz, kalıcı olmayacağını düşündüğüm bir kitap yazmam, benim böyle bir şeyle uğraşmam söz konusu bile değil. Benim duruşuma yakışmayan bir durum."

MEHMET ALTAN YAZMADIM DİYOR AMA KİTAP GERÇEK

Prof. Dr. Mehmet Altan böyle diyor ancak olay onun bahsettiği gibi, "internetin ne kadar güvensiz olduğunu" ortaya koyan bir durum değildi.

Kitabı yayınlayan Klas Kitaplar Yayınevi, gerçek bir yayınevi. Kitap da gerçekten basıma hazırlanıyor. Yayınevinden daha önce 
Aytekin Gezici


'nin Cemaatfobia
 ve İsa Yılmaz
'ın Hedefteki Cemaat
kitapları yayımlanmış ve okurla buluşmuştu. Yayınevi'nin bir başka kitabı da Müslüman olduktan sonra Yusuf İslam ismini alan Cat Stewens'ın Bir Yusuf Masalı ismini taşıyor.

DR. MEHMET ALTAN İLE PROF.DR. MEHMET ALTAN FARKLI KİŞİLER

Gülen Cemaat'ine yakın bir çizgisi olan yayınevi Twitter üzerinden yazarlarının Prof. Dr. Mehmet Altan olmadığnı, isim benzerliği dışında bir ortak noktaları bulunmayan Dr. Mehmet Altan'ın farklı biri olduğunu açıkladı.

KİM BU DR. MEHMET ALTAN?

Peki yayınevinin Alo Fatih ismini verdiği kitabın yazarı Dr. Mehmet Altan kim? Klas Kitaplar Yayınevi Mehmet Altan'ın özgeçmişini şöyle anlatıyor:

"1976'da Adana'da doğdu. Amerika'da siyaset bilimi eğitimi aldı ve bu alanda doktor oldu. Ortadoğu siyaseti üzerine çalışmalar yapan yazar Amerika'da yaşamaktadır. Alo Fatih ilk kitabıdır."

NASIL OLDU DA BU KADAR HIZLI YAZILDI?

Kitabın "Alo Fatih" kasetleri sosyal medyada ifşa olmasından bu kadar kısa zamanda yazılmış olması ise akılları karıştıran bir başka soruydu. Klas Kitaplar o soruya da şöyle yanıt veriyor:

"Alo Fatih isimli kitap medyaya sızan ses kayıtlarından sonra yazılmadı. Yazarımız bir yıldır bu çalışmayı sürdürüyordu. Kitabın ismi de Medyanın RTE ile İmtihani idi. Son gelişmeler kitabın baskı tarihine denk düşünce editöryal bir değişiklik yaptık ve kitabın ismini Alo Fatih yaptık. Daha önceden düşündüğümüz ismi de alt başlık olarak kullandık."

Kitap özellikle son bir yıldaki medya üzerinde gelişen baskıları ve başbakanın medya ile olan ilişkilerini irdelemektedir. Akif Beki vakası, Yiğit Bulut'un medyadan siyasete uzanan hikayesi, işsiz kalan gazeteciler vs... Son bölümde ise havuz medyası ele alınmıştır."