BIST 10.209
DOLAR 32,43
EURO 34,78
ALTIN 2.396,64
HABER /  GÜNCEL

Almanya'nın yeni cumhurbaşkanı belli oldu

Almanya Başbakanı Angela Merkel, muhalefetteki Sosyal Demokratlar ve Yeşillerin cumhurbaşkanlığına aday gösterdiği Joachim Gauck'un adaylığını desteklediğini açıkladı.

Abone ol

Gauck, 2010 yılında da cumhurbaşkanlığına aday olmuştu

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Doğu Almanya'da insan hakları savunuculuğu yapmış din adamı Joachim Gauck'un Cumhurbaşkanlığı adaylığını desteklediğini açıkladı.

Gauck, Christian Wulff'un Almanya cumhurbaşkanlığından Cuma günü istifa etmesinin ardından muhalefetteki Sosyal Demokratlar ve Yeşiller tarafından cumhurbaşkanlığına aday gösterilmişti.

Merkel, Gauck'un 2010 yılındaki cumhurbaşkanlığı adaylığına destek vermemiş, Wulff'un adaylığını desteklemişti.

Tüm büyük partilerce desteklenen Gauck'un gelecek ay cumhurbaşkanlığına seçilmesi bir formalite olarak görülüyor.

72 yaşındaki Gauck, Doğu Almanya'daki muhalif faaliyetleri ve Berlin Duvarı yıkıldıktan sonra gizli polis Stasi'nin arşivlerini inceleyerek, polisin işlediği suçları ortaya çıkarmasıyla tanınıyor.

Merkel merkez sağ hükümet ve muhalefet temsilcileriyle yaptığı görüşmenin ardından Başbakanlıkta yaptığı açıklamada Gauck'un adaylığını desteklediğini söyledi.

Almanya başbakanı, Doğu Almanya'daki barışçıl devrimi Gauck gibi din adamlarına da borçlu olduklarını vurguladı.

Kendisi de Doğu Almanya'da doğan ve büyüyen Merkel de bir Protestan kilise papazının kızı.

Başbakan Merkel'a göre, Gauck, Almanya'nın şimdiki ve gelecekteki sorunlarıyla mücadelede sürükleyici bir figür olabilir.

Almanya'da cumhurbaşkanının günlük siyasete yön verme gibi bir görevi yok. Ülkede ahlaki bir otorite olarak da görülen cumhurbaşkanları çoğunlukla törenlerde rol alıyor.

Adı bir konut kredisi skandalına karışan ve görevini kötüye kullandığı iddia edilen önceki cumhurbaşkanı Christian Wulff istifa etmek zorunda kalmıştı.

Wulff'un istifasında mali usulsüzlük iddialarını araştıran savcıların federal parlamentodan Cumhurbaşkanı Wulff'un dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etmesi etkili olmuştu.