BIST 9.541
DOLAR 32,60
EURO 34,87
ALTIN 2.494,98
HABER /  DÜNYA

Almanya'dan 'kriz aşılmadı' mesajı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, krizin henüz aşılmadığını, aldıkları reform kararlarının etkisini göstermeye başladığını belirterek, ''çok sabır göstermek gerektiğini'' bildirdi

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel, krizin henüz aşılmadığını, aldıkları reform kararlarının etkisini göstermeye başladığını belirterek, ''çok sabır göstermek gerektiğini'' bildirdi.

Merkel, yeni yıl mesajında, refah ve beraberlik için doğru bir dengeye ihtiyaç duyulduğunu, bu dengenin ne kadar önemli olduğunun Avrupa'daki borç krizinde görüldüğünü belirterek, ''Aldığımız reform kararları etkisini göstermeye başladı. Ancak yine de çok sabır göstermeye ihtiyacımız var. Kriz henüz aşılmadı'' ifadesini kullandı.

Mali piyasaları daha iyi kontrol etmek için uluslararası alanda daha çok şeyin yapılması gerektiğini ifade eden Merkel, dünyanın 2008 yılındaki mali krizden yeteri kadar ders çıkarmadığını, böyle bir sorumsuzluğun bir daha olmaması gerektiğini vurguladı. Merkel ayrıca sosyal piyasa ekonomisinde devletin düzenin koruyucusu olduğunu, insanların buna güvenmesi gerektiğini kaydetti.

Kötüye giden ekonomik durum karşısında herkesi daha verimli ve beraber olmaya çağıran Başbakan Merkel, ''Gelecek yıl ekonomik ortam kolay değil, zor olacaktır. Bu bizi cesaretsiz kılmamalı, aksine bizi teşvik etmeli'' görüşünü ifade etti.

Almanya'da çok sayıda cesaretli ve yardımsever insanın bulunduğuna işaret eden Merkel, komşular arasındaki angajmanı, ailelerin çocukları ile yakınları için, sendikalar ile şirketlerin de istihdamın korunması için gösterdiği çabaları övdü.

''Siz ve daha birçok kişi toplumumuzu insancıl ve başarılı yapıyorsunuz'' diyen Merkel, bu şekilde iki Almanya'nın birleşmesinden sonra bu yıl en düşük işsizliğin ve en yüksek istihdamın sağlanmasının mümkün kılındığını vurguladı.

Bunun yüz binlerce aile için güvenli bir geleceğe sahip olma ve kabul görme, gençler için de bir meslek eğitimi, bir iş yeri ve böylelikle hayata iyi bir başlangıç için güven duyma anlamına geldiğini ifade eden Merkel, ancak yine birçok kişinin gelecek yıla endişeli girdiğini bildiğini kaydetti.

Federal hükümetin eğitime ve araştırmaya bugüne kadar olmadığından fazla yatırım yaptığına işaret eden Merkel, ''Ülkemiz için araştırma istihdam demektir. Başkalarının yapamadığı şeyi yapabiliyorsak refahı korur ve sağlamaya devam ederiz'' değerlendirmesinde bulundu.

Merkel, hükümetin devlet finansmanını düzene soktuğunu, ülkeyi demografik değişime hazırladığını ve Almanya'yı dünyanın en modern enerji yerine dönüştüreceğini kaydetti.

2013 yılında birçok şeyin 50. yıl dönümü olduğuna işaret eden Merkel, 50 yıl önce yılbaşı akşamları gösterilen ''Dinner for One'' filminin Hamburg'da ilk çekiminin yapıldığını, Almanya Birinci Futbol Ligi'nin (Bundesliga) ilk haftasının oynandığını, Alman mühendis Walter Bruch'un renkli televizyonlardaki PAL sistemini ilk kez tanıttığını hatırlattı.

Merkel, 50 yıl önce ABD'nin eski Başkanı John F. Kennedy'nin duvarla bölünmüş olan Berlin'de tarihe geçen konuşmasında ''Ben Berlinliyim'' ifadesini kullandığını ve aynı yıl Almanya ile Fransa arasında Elysee Anlaşması'nın imzalandığına dikkati çekti.

Herkesin yeni yılını kutlayan Merkel mesajında, yurt içinde ve dışında ülkenin güvenliğini yapan polis, asker ve sivil personele de teşekkür etti.