BIST 10.653
DOLAR 32,24
EURO 35,00
ALTIN 2.429,89
HABER /  DÜNYA

Almanya sokaklarında Türk polisler

Almanya suç oranlarını düşürebilmek amacıyla yeni bir projeyi tartışıyor. Eğer gerçekleşirse Türk polisler Almanya'ya gidecek.

Abone ol

Türk göçmenlerin yaşadığı ve suç oranının yüksek olduğu semtlerde, Türkiye’den gelecek polislerin Alman meslektaşlarıyla birlikte çalışması önerisi tartışma yarattı.

Alman Polis Sendikası Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Temsilciliği ilginç bir fikir gündeme getirdi.

Türk kökenlilerin ağırlıkta yaşadığı ve suç oranının yüksek olduğu semtlerde Alman polisinin Türkiye'den davet edilecek Türk polisleriyle beraber çalışma önerisinde bulundu. Proje, Türk polislerinin kendi üniformalarıyla ve silahsız olarak, devriye gezen Alman polislerine yardımcı olmasını ve karşılıklı bilgi alışverişini öngörüyor.

TÜRK POLİSİYLE ALMANYA SOKAKLARINDA DEVRİYE

Rettinghaus, göçmen kökenli polislerin bu semtlerde daha kolay kabul gördüğünü ancak yasaları uygulamaya kalktıklarında onların da dikkate alınmama gibi sorunlarla karşılaştığını belirtiyor. Bu semtlerdeki gençlerin bir araya gelip tutuklaması gereken kişiyi polisin elinden kurtarmak için direndiğini, polise engel olmaya çalıştığını ifade ediyor.

Yabancılar arasında Türklerin suç işleme oranının yüksek olduğunu belirten Rettinghaus, 1995 yılından beri Hollandalı polislerle başarılı bir şekilde yürütülen projeyi bir de Türk polisleriyle denemeyi düşündüklerini söylüyor:

''Türk kökenli göçmenlerin toplumdaki oranı bu kadar yüksekken, neden Türkiye'deki meslektaşlarımızla bu sorunlu semtlerde bir deneme çalışması yapmayalım ki. Bakalım ne değişir. Bu semtlerde yaşayan insanlar, devriye aracından Alman polisleri Türk meslektaşlarıyla beraber inince, bakalım nasıl tepki gösterecekler. Türk polisiyle karşılıklı bilgi alış verişinde olursak neler değişebilir ya da Türk polisi neleri farklı yapar, bunları deneyip görmekte fayda olduğunu düşünüyorum.''

Rettinghaus, ''bir pilot proje gerçekleştirilip Kuzey Ren Vestfalya'daki Polis Okulu'nun bilimsel desteğiyle bunun işe yarayıp yaramadığı denenir, başarılıysa devam edilir, başarısız olursa da bırakılır'' diyor.