BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.496,58
HABER /  DÜNYA

Alman cumhurbaşkanı Japonya'da Çin'e yüklendi

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Çin'in bölgedeki yayılmacı politikalarından kaygı duyduğunu açıkladı.

Abone ol

Kyodo ajansı, resmi ziyaret için Tokyo'da bulunan Gauck'ın Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile bir araya geldiğini duyurdu. 

Gauck, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, uluslararası düzende hukukun üstünlüğünü vurgulayarak Çin'in bölgedeki yayılmacı politikalarından duyduğu kaygıyı dile getirdi. 

"Doğu ve Güney Çin Denizi'ndeki gelişmeleri endişeyle izliyoruz." ifadelerini kullanan Gauck, Başbakan Abe ile bölgedeki statükonun kuvvet kullanılarak çözülmesine karşı olduklarını belirtti.

Abe de basın toplantısında "Almanya ve Japonya, uluslararası toplumun barış ve istikrarına proaktif katkı sağlamak için beraber çalışacak." ifadesini kullandı.

Göreve geldiği 2012 yılından bu yana ilk defa Japonya'yı ziyaret eden Gauck, imparatorluk ailesiyle de görüşecek.

Gauck, Japonya'nın önceki başkenti Kyoto'yu da ziyaret ettikten sonra cuma günü güney eyaletlerinden Nagazaki'de hibakuşalarla (atom bombasından hayatta kalanlar) görüşecek.

Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra göreve gelen tüm cumhurbaşkanları, Japonya'yı ziyaret etmişti. 

Gauck'dan önceki cumhurbaşkanı Christian Wulff da 2011'de Tokyo'da temaslarda bulunmuştu.

İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD, önce Hiroşima'ya sonra da Nagazaki'ye atom bombası atmıştı. Patlama sonucu o zamanlar 240 bin nüfusa sahip Nagazaki'de 74 bin kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi de yaralanmıştı. 21 bin tonluk TNT'nin patlayıcı gücüne eşdeğer bombanın ardından radyasyonun da etkisiyle bugüne kadar ölenlerin sayısının 100 bini aştığı belirtiliyor. Japonya bu facianın ardından savaştan çekilmişti.