BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Alkol yaşı Türkiye'de 24 oldu, ya diğer ülkelerde?

TAPDK'ınn alkol yaşını 24'e çıkarmasının ardından tartışmalar sürerken, Avrupa ülkeleri bu konuda nasıl bir uygulama yapıyor

Abone ol

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK) yeni yönetmeliğinin yürürlüğe girmesi ile birlikte Türkiye'de de tartışmaların ardı arkası kesilmedi. Eskiden konser, davet, festival gibi aktivitelerde 18 yaş üstüne içki sunumu, tadımı, ikramı ve satışı yapılabilirken, yaş sınırı artık 24'e çıkarıldı. İşte bu 24 yaş sınırı tüm tartışmaların fitilini ateşledi.

TAPDK, tepki çeken 24 yaş uygulamasının temelini Avrupa ülkelerindeki benzer uygulamalar olarak gösteriyor. Gerçekten de Avrupa ve Amerika'da Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) önerisiyle yapılan düzenlemeler dikkat çekiyor. Genç tanımını 15-24 yaş arası olarak yapan WHO, gelişmekte olan ülkelerde artan alkol tüketimine dikkat çekerek, kanun koyucuları göreve çağırıyor. Sponsorluk ve reklam kısıtlaması, vergi artışı, içki yaşı kontrolü ile bunun önüne geçebileceğini savunuyor.

ABD'DE ALKOL YAŞ SINIRI 21

Kişi başı alkol tüketiminin Türkiye'nin 5-6 katı olduğu Avrupa'da TAPDK yönetmeliği ile gelen yasakların benzerleri mevcut. Fransa'da içki şirketlerinin sportif ve kültürel etkinliklere sponsor olması yasak.
Finlandiya, İsveç ve Norveç'te de alkol tüketimi, satışı ve reklamı belirli kısıtlamalara tabi.

ABD'de ise alkol satın alma yaşı 21. Eyaletlerin büyük kısmında gençleri korumaya yönelik sıkı tedbirler uygulanıyor.

Hristiyanların kutsal günü olan pazar günleri ise birçok eyalette alkollü içkilerin üzeri örtülüyor. Hindistan'da minimum yaş 25'e kadar çıkabiliyor.

Rusya da geçen yıllarda alkol ve sigara da vergi oranlarını yüzde 30-50 civarında artırmıştı.

TÜRKİYE BÖLGESİNDE ÖZGÜR

Türkiye, içinde bulunduğu coğrafyada alkol tüketimi en özgür ülkelerden biri konumunda. Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt'te üretim, ithalat ve tüketimi yasak, hapise kadar giden cezalar var. Kuveyt'te de alkol tüketimi ve ithalatı yasak. İran'da da yasaklar oldukça fazla.