BIST 10.793
DOLAR 32,23
EURO 34,87
ALTIN 2.416,03
HABER /  DÜNYA

Başbakan Küçük, anlaşılmamaktan şikayetçi

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, BM ve diğer ülkelerin iyi niyetli yaklaşımlarını anlamak istemediklerini belirtti.

Abone ol

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Fazıl Küçük'ün ilk nefesinden son nefesine kadar halkın içinde kalmayı başardığını belirterek, ''O, halkıyla birleşen, halkı gibi yaşayıp düşünen, onları dinlemesini bilen ve sıkıntılarına çare üreten unutulmaz bir liderdi'' dedi.

İrsen Küçük, Kıbrıs Türk Kültür Derneğinin, Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük'ün ölümünün 27. yılı dolayısıyla Merter Green Park Otel'de düzenlenen programa, eşi Gülin Küçük ile birlikte katıldı. 

Burada bir konuşma yapan İrsen Küçük, Fazıl Küçük'ün, Kıbrıs halkının mucizevi kurtuluş mücadelesinin simgesi olduğunu söyledi. 

Fazıl Küçük'ün, aynı zamanda bir aydın, önder, doktor, lider ve halkının sorunlarını çözmek için çalışan bir dava adamı olduğunu dile getiren Başbakan Küçük, onun, halkın yoksulluk, çaresizlik ve umutsuzlukla boğuştuğu 1950'lerin Kıbrıs'ında köy köy, kahve kahve dolaşarak özgürlüğe bayrak açtığını vurguladı. 

Küçük, Dr. Fazıl Küçük'ün her türlü zorluğa rağmen mücadelesini sürdürdüğünü ifade ederek, şunları kaydetti: 

TÜRKİYE'YE BAĞLILIĞIMIZI BİLDİRİYORUZ

''O, halkının sesi olan gazete çıkartarak, adayı Rumlara peşkeş çeken İngilizlere karşı mücadelesini sürdürmüştür. Anavatan Türkiye'nin yardımının gerekliliğini sürekli belirtmiştir. Israrla ve kararlılıkla yürüttüğü bağımsızlık mücadelesi sonucunda, Türkiye'nin de yaptığı öğretmen desteğiyle bilinçli bir halk oluşumunu sağlamıştır ve böylece direniş başlamıştır. O, Kıbrıs Türkünün milli bilincini canlı tutmak, manda yönetimine boyun eğmemek, Atatürk ilkelerini rehber edinmek gibi temel ilkeleri ölümüne kadar savunmuştur. Ne mutlu ona ki, zifiri karanlıktan aydınlığa çıkan bir halkın mücadelesinin her evresini yaşamıştır. Sonunda halkının bu yoldaki zaferinin devlet olgusuyla taçlandığını görerek vefat etmiştir. 

Bugün işsiz, aşsız, elektriksiz, susuz, yoksul, okulsuz, örgütsüz, umutsuz günlerde verilen mücadeleler sonrasında ulaştığımız günlerin muhasebesini yapmalıyız. Bugünlere kolaylıkla gelinmediğini biliyoruz ve Anavatan Türkiye'ye bağlılığımızı bildiriyoruz.''

KKTC'nin şekil değiştirerek mücadeleyi sürdürdüğüne de işaret eden Küçük, Kıbrıs adına Türk tarafı olarak tüm samimiyetleriyle yaptıkları girişimlerin BM ve diğer dünya devletleri tarafından olumsuzlukla karşılandığının altını çizdi. 

Kıbrıs adasında her iki halkın haklarının korunacağı bir anlaşmanın talebine devam edeceklerini bildiren Küçük, bu yöndeki arayışlarını akılcı yöntem ve kararlılıkla Anavatan Türkiye'nin desteğiyle çözmeye çalışacaklarını kaydetti.

Kıbrıs Türk Kültür Derneği Genel Başkanı Ahmet Göksan, Dr. Fazıl Küçük'ün verdiği mücadeleyi anlatırken, derneğin İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Murat Şahin de Küçük hakkında yazdığı şiiri okudu. 

Programda, KKTC Başbakanı İrsen Küçük'e dernek tarafından bir plaket sunuldu. 

Etkinlik, Dr. Fazıl Küçük'ün yaşamından görüntülerin yer aldığı ve Kıbrıs milli mücadelesini içeren belgeselin gösterimiyle sona erdi.