BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Alkol tiryakileri, Türkiye'den bunaldı

Son zamanlarda alkollü içkilere sürekli zam yapılıyor. Bu durumdan en fazla zararı Avrupalı içki üreticileri gördü. İçkiciler, Türkiye'yi AB'ye şikayet edecekler.

Abone ol Vergiden bunalan içkiciler AB'ye şikayete gidiyor

Maliye Bakanlığı'nın içkide yaptığı son vergi artışı Avrupalı içki üreticilerini harekete geçirdi. "Türkiye'de alkollü ürünlerden alınan vergilerin ayarı kaçtı. Rekabet ortadan kalktı" diyen Avrupa Alkollü İçki Üreticileri Derneği, Türkiye'yi AB Komisyonu'na şikayet etme kararı aldı

Avrupalı içkiciler, serbest piyasa ekonomisine uygun hareket edilmeyerek fahiş vergi oranları ile sektörün zarara uğratıldığı gerekçesi ile Türkiye'yi AB Komisyonu'na şikayet edecek "Biz bu konudaki uyarımızı hükümete ilettik. Ama dinlemediler" diyen Avrupalı içki üreticileri Türkiye'deki yatırım kararlarını da dondurdu.

Avrupa Alkollü İçki Üreticileri Derneği (CEPS), 26 Ocak'ta Türkiye'ye uyarı niteliğinde bir şikayet mektubu gönderdi. CEPS, Avrupa Birliği Komisyonu'na şikayet dilekçesini sunmadan önce Maliye Bakanlığı'na yaptığı uyarıda, "Türkiye'ye girişte uygulanan yüksek vergilerden dolayı ithalatın önü kesilmektedir. Bunun yanı sıra ülkedeki satış fiyatları üzerinde de vergiler çok yüksek. Ayrıca ülkede bazı ürünlere çok yüksek vergi uygulanırken bazılarına niye yüksek vergi uygulanıyor? Yüksek vergilerden dolayı serbest ticaret yok. Uygulamaların AB standartlarında olmasını talep ediyoruz" ifadesini kullandı. Sektör yetkilileri "Komisyon eğer şikayeti haklı bulursa Türkiye'nin sorgulanması gibi çok tatsız bir süreç başlayacak" açıklamasını yaptı.

Üretim merkezi olma fırsatını kaçırdık
İçkiye yapılan vergi artışları nedeniyle yabancı sermayenin kaçmak üzere olduğunu belirten sektörden üst düzey bir yetkili de Tekel'in özelleştirmesine bile Türkiye'deki vergi artışlarından dolayı katılmaktan son anda vazgeçtiklerini açıkladı: "Avrupa'daki merkezimiz Türkiye'yi hem şişeleme hem de promosyon ürünlerinin üretim üssü yapmayı düşünüyordu. Hatta planlarımız arasında Uzakdoğu'ya içkileri Türkiye üzerinden göndermek de vardı. Ama hepsi şu anda askıya alınmış durumda."

Şarap üreticileri de yüksek vergiden şikayetçi. Sevilen Şarap Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Enis Güner, şarap satışlarının bir ayda yüzde 80 azaldığını söyledi. Güner, "Şarap fiyatları yüzde 40 arttı. En ucuz şarapta vergi 2.5 milyon liranın üzerinde. Bizde en ucuz şaraptan 1.9 euro vergi alınıyor. Avrupa'da ise 1 euroya şarap var. Turizmciler çok daha az sipariş vermeye başladı" diye konuştu. Şatışların düşmesi ile üzüm alımlarında da azalma bekleniyor.

Artık vergi artışında art niyet görüyoruz
Türkiye'de son 3 yılda alkollü içkilerden alınan vergiler tam 8 kez artırıldı. Bu artışların 4 tanesi son 1.5 yıl içinde gerçekleşti. Bu artışlar sonrasında Türkiye, Avrupa'nın alkolden en çok vergi alınan ülkelerinin başında yer aldı. Durum böyle olunca bazı içki üreticilerinin de aklında, artışların sadece vergi gelirinin artırmak için değil içki tüketimini de azaltmak için yapıldığı yönünde bir kanı oluşmuş durumda. Konuştuğumuz içki üreticileri aynı şüpheyi vurguluyor. İçki sektörü üst düzey yetkilileri, "Acaba hükümet doğrudan içki tüketimini azaltmak için mi bu zamları yapıyor" diyor

Mey İçki yatırımlarını yedi yerine 12 yılda amorti edebilecek
Şubat ayında yapılan ÖTV artışı, Tekel'in alkollü içkiler bölümünü satın alan Mey İçki'yi de isyan ettirmişti. Mey İçki CEO'su Galip Yorgancıoğlu, "Biz Tekel'in alkollü içkiler bölümünü satın aldıktan sonra hükümet tam üç kez ÖTV artışına gitti. Bu yüzden yatırdığımız parayı yedi yılda geri kazanma projeksiyonumuzu 11-12 olarak revize etmek zorunda kaldık. Hissedarlarımız bundan mutlu değil" açıklamasını yapmıştı.

Carlsberg: Her şeye rağmen bir yere gitmiyoruz
Carlsberg Dünya Başkanı Nils S. Andersen, Türkiye'den ayrılmak konusunda planları bulunmadığını bildirdi. Türkiye'yi her zaman çok önemli bir pazar olarak değerlendiren Carlsberg'in, 2001 yılından bugüne kadar Türk Tuborg'a önemli yatırımlar yaptığını söyleyen Andersen, "Bununla beraber, aşırı vergi artışlarından ötürü mağdur olduk.
2004 itibarıyla, kabul edilemeyecek zararlara uğratılmış bulunuyoruz. Ancak her şeye rağmen Türkiye'den ayrılmak hususunda, hiç bir planımız bulunmuyor. Uzun vadede yatırımlarımızdan beklenen getiriler olumsuz sonuçlar verirse hisse sahiplerinin menfaatlerini korumak için Türk pazarındaki konumumuzu gözden geçirmek zorunda kalırız" dedi.


VATAN