BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MEDYA

Ali Bayramoğlu post-kemalistleri bombaladı

Yazar Ali Bayramoğlu, bugünkü yazısında direnme çağrısı yapan CHP lideri Kılıçdaroğlu'na yüklendi

Abone ol

Yeni Şafak gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu, post-kemalizmi öfke ve tahammülsüzlük üzerine siyaset inşa etmekle eleştirdi.

"Bir ulusal kurtuluş savaşı başlatmak zorundayız" diyen Kılıçdaroğlu konuşulmaya devam ediyor. Ali Ali Bayramoğlu, olay sözleri bugünkü köşesinde değerlendirdi.

Direnme hakkının “darbe”yle, “darbe meşruiyeti arayışıyla eşanlamlı olduğunu yazan Bayramoğlu, 1960 askeri darbesi sonrası hazırlanan 1961 Anayasası’nın ilk cümlesinde bu ifadenin olduğuna dikkat çekti.

Yazar daha sonra bu zihniyeti temsil ettiğini düşündüğü post kemalizme eleştiri oklarını böyle yöneltiyor:

'ÖTEKİNE KARŞI TAHAMMÜLSÜZ'

"Post-Kemalist kelimesini boşuna kullanmıyorum.

Ve bununla sadece bir politik duruşu değil, ayrı zamanda bir ruh halini kastediyorum.

Bu ülkenin ortalama seküler eliti yıllardır ağır bir yarılma yaşar. Eğitimi, bilgisi, kendisine ilişkin gelecek tahayyülü ne olursa olsun, ne denli açık olursa olsun, söz konusu “öteki” olunca “tahammülsüzlüğü” tahammül edilmez bir düzeye çıkar.

Bu tarihin hiç bir döneminde değişmemiştir.

Yarılma açıktır: Zira bu tablo, hastalıklı bir ikiliği, kendisine yönelik çoğulculuk ve heterojenlik atfı, hatta talebini, ötekine ilişkin ise sabit bir şekilde monolitik, homojen ve ideolojik olma vurgusunu içermektedir.

TUTUCULUK MUTLAKTIR

Tutuculuk mutlaktır: Zira bu durum, neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar veren, doğru düşünme ve davranış haritalarını çıkaran, bunu “meşruluğu jspat için uygunluk testi’ne dönüştüren üstün aklın parçası olma haline işaret etmektedir.

Bazılarının “özelleştirdiği, kimliği ve duruşuna mal ettiği” evrensel değerler üzerinden kendi anlam dünyasına “doğal meşruiyet”, ötekinin dünyasına “kendiliğinden gayri meşruluk” atfını, aslında oryantalizm, seçkincilik gibi tabirler bile karşılamaz.

Durum, “apartheid kültürü”nü ve “apartheitçi kişilik bozukluğunu” düşündürüyor."