BIST 10.899
DOLAR 32,22
EURO 34,98
ALTIN 2.447,99
HABER /  GÜNCEL

Alevileri müslümanlık dersi kızdırdı

Prof. Bayraktar Bayraklı'nın Alevilikle ilgili sözleri kızdırdı!

Abone ol

Alevilerin gündemdeki taleplerinden olan "cemevlerine ibadethane statüsü" bu kez TV 8 ekranlarında tartışma konusu oldu. Gökmen Karadağ'ın modere ettiği programa ilahiyatçı profesör ile Alevi derneği temsilcisinin polemiği damga vurdu.

Programa telefonla bağlanan Prof. Bayraktar Bayraklı, cemevlerinin ibadethane olarak değerlendirelemeyeceğini, kültürel bir niteliğini olduğunu söyleyince tartışmada gerginlik yaşandı.

"ALEVİLİK DİYE BİR DİN YOKTUR"

Canlı yayında Alevilik diye bir din yoktur diyerek stüdyodaki havanın birden gerginleşmesine neden olan Bayraklı, Müslümanlar'ın ibadethanesinin mescitler olduğun usöyleyer biz ya da hukukun belirlemesiyle ibadethane oluşturulamaz diyerek, cemevi tartışmalarını alevlendirdi. İşte o sözler:

"Önce Alevilerin kendi dini kimliklerini belirlemeleri gerekir. Alevilik diye bir din yoktur çünkü. Kendileri müslüma mısır değil midir? Müslümanlığın ibadethanesi mesciddir. Bizim ya da hukukun belirlemesiyle bir yer ibadethane olmaz. Bunu Kuran belirliyor, Allah belirliyor. Ben profesörüm, hocayım, müslümanlığı öğretiyorum. Eğer Aleviler müslümanız diyorlarsa onlara müslümanlığı anlatıyorum. Yok eğer müslüman değillerse zaten konuşacak bir şey yoktur. O zaman onlara anlatacak bir şeyim olamaz benim. Cem evleri ibadethane değil kültürel hayatın bir parçasıdır. "

"BU SÖZLERE CEVAP GEÇİKMEDİ"

Bayraklı'nın sözlerine sert tepki gösteren Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği başkanı Ali Kenanoğlu ise Alevilerin kendi inançlarını kendi istedikleri gibi yaşamaların gerektiğini kimsenin buna sönük bir sınırlama ve kural koyma hakkını olamayacağını vurguladı. Bayraktar yayından alyrıldıktan sonra da devam eden polemik Gökmen Karadağ'ın müdahalesiyle son buldu.

video