BIST 9.998
DOLAR 32,37
EURO 34,87
ALTIN 2.406,98
HABER /  GÜNCEL

Aleviler'den Genç'e tepki var

Radikal Gazetesi'ne "Alevilik İslam dışındadır" şeklinde konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Başkanı Kazım Genç'e, Alevi kuruluşlarından tepkiler sürüyor.

Abone ol

Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Başkanı Kazım Genç'in, Radikal gazetesinde yayımlanan ‘Alevililik İslam dışındadır. Alevilerin kâbesi Hacı Bektaş Dergahı'dır.' şeklindeki sözlerine tepkiler sürüyor.

Cem Vakfı Başkan Vekili Yaşar Tükek, Aleviliğin İslamiyet'te bulunmadığını savunanların Türk ve İslam âlemini yıpratma niyetinde olduklarını söyledi. Tükek, "Bu sözleri söyleyenler İslamiyet'i düşünen kişiler değil. İslamiyet'in zenginliğini reddetmek İslamiyet'i zayıflatır." dedi. Tükek, Aleviliğin, İslamiyet'in tasavvufi yorumu olduğunu dile getirerek, "Alevilere göre insanı incitince Allah'ı incitirsin, insana hizmet edersen Allah'a hizmet edersin." dedi. İslamiyet'in her toplumda farklı şekilde tezahür ettiğini ifade eden Tükek, Türklerin Orta Asya'dan kalma geleneklerinin İslami kurallar ile sentez oluşturduğuna dikkat çekti.

Aynı zamanda Cem Radyo’nun Yönetim Kurulu Başkanı da olan Tükek, Genç'in ‘Alevilerin esas adı kızılbaştır.' iddiasına da karşı çıktı. Hz. Ali zamanında insanlar savaşlarda başlarına kırmızı bağ bağladıkları için bu adın çıktığını iddia eden Tükek, kızılbaş isminin halk arasında kullanıldığını, esas adın Alevilik olduğunu savundu. Kızılbaşlığı Aleviliğin alt türevi olarak tanımlayan Genç'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Aleviler ile görüşmemesini eleştirmesine anlam veremeyen Tükek şöyle konuştu: "Başbakan hepimizin başbakanı, AB ile uğraşıyor, iç işleri ile uğraşıyor. Kendisinin bizzat görüşmesine gerek yok. Alt kurumları vardır." Hacı Bektaş Dergahı'nın Aleviler için önemli bir yer olduğunu; ama oraya gidenler için hacı denilmediğini aktaran Tükek, Alevilerin de ‘Ben oraya gittim hacı oldum.' demediğini söyledi.

Haber: Çağrı Çobanoğlu, Fatih Şeyhanoğlu
Kaynak: