BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.294,00
HABER /  DÜNYA

'Alevi devleti kuracak' iddiası

Batılı ülkeler, şiddetin devam ettiği Suriye'de Esad sonrasını tartışırken; Eş Şarkül Avsat Gazetesi'nden çarpıcı bir iddia geldi.

Abone ol

Uluslararası baskılar karşısında sıkışan Suriye lideri Beşşar Esad'ın hazırladığı 'B planı' doğrultusunda Lazikiye merkezli bir Alevi devleti kuracağı iddia edildi.

Londra merkezli gazete, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın bir Alevi devleti kurmaya hazırlandığını iddia etti.

İddiaya göre, muhaliflerin saldırıları ve uluslararası baskı karşısında sıkışan Esad, bir 'B planı' hazırladı.

Güvenlik güçlerinin Akdeniz kıyısındaki kentlere, Humus, Hula, El Haffe ve Tiremise'ye yönelik saldırıların planın bir parçası olduğu ve Esad yönetiminin amacının Sunni nüfusu göç ettirip, Alevi nüfusu genişleterek bölgedeki demografik yapıyı değiştirmek olduğu öne sürüldü.

Gazetede yer alan iddiaya göre, Alevi devletinin başkentinin Lazikiye olması planlanıyor.

'MERKEZ BANKASI REZERVİ TARTUS'A TAŞINDI'
Eş Şarkül Avsat'a konuşan Suriye'li muhaliflerden de iddiayı destekler yönde bir açıklama geldi.

Muhalifler, yönetim karşıtı gösterilerin başlamasından sonra merkez bankasındaki para rezervinin bir bölümünün Tartus'a taşındığını, lojistik hazırlıkları yapıldığını ve güvenlik merkezlerinin kurulduğunu öne sürdü.

'KÜRT DEVLETİNE ZEMİN HAZIRLAR'
Uzmanlar kurulacak bir Alevi devletinin Kürt devleti kurulmasına zemin hazırlayacağını ve bunun haritanın yeniden çizilmesi anlamına geleceğini belirtiyor.

ABD'DEN DESTEK
ABD liderliğindeki batılı ülkelerin bu plana karşı çıkmadığı, zayıf ve parçalı bir Ortadoğu'nun İsrail'in lehine olduğu vurgulanıyor.

İLK DEĞİL
Suriye'de Alevi devleti kurulması bir ilk değil. Alevi devleti ülkenin 1923'te Fransız mandasına geçmesiyle de gündeme gelmişti. Fransızların 1930 yılında kurdurduğu Lazikiye Sancağı adındaki devlet 1936'da Suriye'ye katılmıştı.