BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Akyazı'da yağışlar hayatı felç etti

Su baskınları nedeniyle çok sayıda tarım arazisi, ev ve iş yeri zarar gördü.

Abone ol

Sakarya'nın Akyazı İlçesi'nde şiddetli yağış sonucu derelerin taşması nedeniyle ilk belirlemelere göre 17 ev ve 2 tavuk çiftliğinde su baskını meydana geldi.

Sakarya'nın Akyazı İlçesi'nde şiddetli yağış sonucu derelerin taşması nedeniyle ilk belirlemelere göre 17 ev ve 2 tavuk çiftliğinde su baskını olduğu bildirildi. Derelerin taşması sonucu Kuzuluk beldesinde bir çok ev ve iş yerini su bastı, istinat duvarları yıkıldı. Ayrıca Akyazı - Kuzuluk karayolu da taşkın sebebiyle bir süre ulaşıma kapandı. Vatandaşlar ev ve iş yerlerindeki suları tahliye etmek için yoğun çaba harcadı. Taşkın, Altındere beldesinde de ciddi zararlara yol açtı. Alabalık tesisleri zarar gördü, tavuk çiftliklerindeki binlerce tavuk telef oldu.

Akyazı Kaymakamı Erdoğan Beypınar, ''Başbakanlık Acil Destek Yardım Fonu'na başvuracağız. Su baskınları nedeniyle çok sayıda tarım arazisi, ev ve iş yerinde zarar oluştu. Tarım arazileri sular altında. Zarar gören tarım arazileri konusunda rakam telaffuz etmek mümkün değil'' şeklinde konuştu.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Toçoğlu, Altındere Beldesi, Akyazı ilçesinin bir kısmı ve Kuzuluk beldesinde sel nedeniyle önemli ölçüde hasar olduğunu belirterek, "Allah'a şükür can kaybı duymadık. Bazı tavuk çiftlikleri ve iş yerlerimiz sular altında. Sular çekilince durumu daha da net göreceğiz'' diye konuştu.

İlçe Tarım Müdürü Murat Özer ise hasar tespit çalışmaları sonucu raporların hazırlandığını ifade ederek, kesin olmamakla birlikte yaklaşık 250 dönüm mısır ekili arazinin su altında kaldığını belirtti. Olası zararları karşılamak için su baskınları öncesinde çiftçileri Tarım Sigortaları Havuzu'na (TARSİM) kayıt olmaları konusunda uyardıklarına dikkati çeken Özer, sisteme kayıtlı çiftçilerin zararlarının karşılanacağını söyledi.

Su taşkını nedeniyle pek çok balığın telef olduğu alabalık çiftliklerinde de hasarın giderilmesine yönelik çalışma başlatıldı. Altındere beldesindeki Dinç Alabalık Tesisi'nin sahibi Mustafa Dinç, gece geç saatlerde başlayan şiddetli yağışın zararlarını azaltmak için geceden beri çalıştıklarını belirterek, ''Biraz zararımız var. Bahçe duvarımız ve köprümüz yıkıldı. Balıkların durumu ise belli değil. Su çok bulanık, zararı şu anda bilemiyoruz. Küçük balıklar bulanık sudan zarar görebilir. Balıkları yaşatmak için uğraş veriyoruz'' diye konuştu.

Öte yandan, su baskınları nedeniyle oluşan zararın azaltılması amacıyla ilçede tahliye çalışmaları başlatıldı. Devlet Su İşleri (DSİ) Eskişehir Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler derelerde ıslah çalışmaları yapıyor. Evleri sular altında kalan vatandaşlar ise belediye ekipleri ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi ekiplerinin desteğiyle evlerindeki suyu tahliye ediyor. Tavuk çiftliklerinde telef olan civcivler imha ediliyor.