BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,88
ALTIN 2.431,38
HABER /  SAĞLIK

Akraba evliliğinde gen testi şart

Tıp çözümü buldu!

Abone ol

Almanya'nın Werl kentinde genel tıp ve psikolog doktor olarak çalışan Niyazi Özdemir, akraba evliliği konusunda dikkatli olmaya çağırdı.

Görev bölgesinde Türk gençleri arasında akraba evliliğinin arttığına işaret eden Dr. Özdemir, bu durumun sakıncalarına dikkat çekerek "Aslında çok yakın akraba ile evlenmek tıbben doğru değil. Ama illa evlenilecekse mutlaka gen testi yaptırılmalı. Bu ileride doğacak çocukların sağlığı açından son derece önemli" dedi.

Özdemir, bu tür evliliklerden doğacak çocukların sakat olma tehlikesinin yüksek olduğuna işaret ederek, “Gençler akraba evliliği konusunda ısrar ederlerse her iki tarafa da mutlaka gen testi yaptırmalarını öneririm. Akraba evliliği konusunda zaten dünya birincisiyiz. Oysa dinimizde de akraba evliliği pek tavsiye edilmiyor. Sakıncaları önemle vurgulanıyor. Ama buna rağmen kültür çevremizde 'malımız yabancıya gitmesin' mantığıyla akraba evliliği yapılıyor" diye konuştu.

TIP ÇÖZÜMÜ BULDU

Dr. Niyazi Özdemir, tıp dünyasının akraba evliliğinde sakat doğacak çocuklara karşı önceki gibi çaresiz olmadığına değinerek şunları söyledi:
"Tıp dünyası artık önceki gibi çaresiz değil. Evlilikleri döneminde genetik danışmanlık alan çiftler bu sorunu nasıl aşabileceklerini öğreniyorlar. PGT adlı genetik ayıklama yöntemi, henüz doğmadan bebeğin olası kalıtsal hastalıktan ayıklanmasını sağlıyor. Ailede bu tür sorunlar çiftleri de olumsuz etkiliyor ve psikolojik bunalıma sürüklüyor."