BIST 10.083
DOLAR 32,50
EURO 34,90
ALTIN 2.441,84
HABER /  GÜNCEL

AKP’li Kuzu’dan AYM’ye Twitter başvurusu

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP Milletvekili Burhan Kuzu, Twitter’da kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle hakkındaki sakıncalı içeriğin kaldırılması ya da sitenin kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Abone ol

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP Milletvekili Burhan Kuzu, Twitter’da kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle kendisi hakkındaki sakıncalı içeriğin kaldırılması ya da sitenin kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

AYM’ye başvuruyu Kuzu adına yapan Avukat Hükümdar Hamdioğlu, BBC Türkçe’ye, bir Twitter kullanıcısının bir yıl önce Kuzu’ya karşı “sinkaflı” ifadeler kullandığını, bununla ilgili olarak da 18 Haziran 2013’te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu’na suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Hamdioğlu, şikayet üzerine savcılığın 2013/81140 nolu dosya numarasıyla faili araştırdığını ancak şirketin ABD’deki merkezinden bilgi alınamadığını ileri sürdü.

Hamdioğlu, “Böyle olunca da faile ulaşamadık ve dosya faili meçhul olarak zaman aşımı bürosunda bekletiliyordu. Bu, yapanın yaptığının yanına kar kalması demek. AYM, bireysel başvuru yolunu açtı. 3 Nisan’da emsal karar mahiyetinde bir içtihadı var. Dolayısıyla biz de bu içtihattan istifade maksadıyla Burhan Kuzu’nun yararlanması için müracaat ettik” dedi.

‘ABD’de dava açma yoluna gidildi mi’ sorusuna Hamdioğlu, “Bu yola henüz başvurmadık” diye yanıt verdi.

‘Rövanş değil’

Hükümdar Hamdioğlu, “Sayın Kuzu’yla ilgili olarak sadece bu değil, birden fazla hakaret var. Verilecek bu kararın sonucuna göre, onlarla ilgili de bireysel başvuru yoluna başvurup başvurmayacağımızı müvekkilimle birlikte değerlendireceğiz” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin Twitter’ın açılmasına yönelik kararı, “iç hukuk yolları tüketilmeden verildiği için” hükümet kanadından ve kimi anayasa hukukçuları tarafından çok eleştirilmişti.

Hamdioğlu, müvekkili Kuzu’nun bu eleştirilere rağmen AYM’ye başvurusu ‘bir rövanş mı?’ sorusunu ise “AYM, iç hukuk yolları tüketilmeden bireysel başvuruyu kabul etti. AYM’nin kabulüne göre, bazı durumlarda iç hukuk yolları tüketilmiş olarak kabul ediliyor. Bizim durumumuz da tam bu duruma uyuyor, denk geliyor diye içtihattan istifade maksadıyla davrandık. Yoksa herhangi bir rövanş maksadıyla değil” diye yanıtladı.s