BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

AKP ve CHP'nin koalisyon heyetinde kimler var?

Az önce sona eren Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu görüşmesine katılan kurmay isimler kimler? Bugüne kadar hangi görevlerde bulundular, siyasi çizgileri ne, liderlere yakınlıkları ne durumda? İlhan Taşçı isim isim heyettekileri yazdı.

Abone ol

AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu görüşmesine katılan kurmay isimler kimler? Bugüne kadar hangi görevlerde bulundular, siyasi çizgileri ne, liderlere yakınlıkları ne durumda?

AKP'de Erdoğan izi, CHP'de devlet deneyimli kurmaylar

Kılıçdaroğlu'nun CHP genel merkezi 12. katta bulunan makam odasındaki görüşmeye Faik Öztrak, Akif Hamzaçebi, Haluk Hoç ve Selin Sayek Böke katıldı.

CHP lideri 7 Haziran seçimlerinde stratejisini ağırlıklı olarak ekonomi sorunların çözümü üzerine kurmuştu. Bu kapsamda asgari ücretliye 1500 lira maaş, emekliye dini bayramlarda iki maaş gibi vaatleri dile getirilmişti.

CHP'nin ekonomiye dönük projelerinin oluşturulmasında etkin rol alan isimlerin koalisyon görüşmelerine giriyor olması dikkat çekiyor.

Kılıçdaroğlu kurmay kadrosunu özellikle devlet, bürokrasi ve Meclis işleyişini bilen isimlerden seçti.

Ekonomi bürokrasisinde değişik görevler üstlenen Faik Öztrak, Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı'nı yürüten Kemal Derviş döneminde Hazine Müsteşarlığı
koltuğunda oturan ve programın uygulayıcısı olan kilit isimlerden biriydi.

Bürokrasiden arkadaşı

Kadrodaki bir diğer isim olan Akif Hamzaçebi, Kılıçdaroğlu'nun en güvendiği isimlerden. Akif Hamzaçebi hem Maliye Bakanlığı'nda değişik kademelerdeki bürokratik deneyimi, hem de uzun yıllar sürdürdüğü CHP Grup Başkanvekilliği nedeniyle Meclis işleyişine hakimiyetiyle biliniyor.

Hesap uzmanı kökenli Kılıçdaroğlu ile Hamzaçebi, bir dönem Maliye Bakanlığı çatısı altında da birlikte çalışmışlardı.

Kurmay kadrodaki tek kadın yönetici olan Selin Sayek Böke, CHP'nin son dönemde parlayan isimlerinden.

Geçen yıl CHP kadrolarına katılmış, önce Parti Meclisi'ne seçilmiş, ardından da partinin ekonomi politikalarından sorumlu genel başkan yardımcılığına getirilmişti.

Böke, CHP'nin ekonomik vaatlerinin hazırlanmasında önemli rol üstlenmişti.

Kırmızı çizgilerin efendisi

Kamu politikalarından sorumlu genel başkan yardımcısı olan Prof. Dr. Haluk Koç, aynı zamanda partinin sözcüsü.

Koç, CHP'nin seçimden hemen sonra gündeme getirdiği 14 maddelik ilkenin önemli savunucularından bir isim. Hatta partinin kırmızı çizgileri noktasında özel duyarlılık taşıdığı da biliniyor.

Rasim Bölücek ise Kılıçdaroğl'unun siyasi danışmanı.

AKP'de Erdoğan izi

Ahmet Davutoğlu ile birlikte CHP'yi ziyaret eden ekipteki Ömer Çelik, deyim yerindeyse AKP'nin kuruluşundan bugüne kadar Erdoğan'ın en yakınındaki isim.

Hatta kimi ulusal ve uluslararası görüşmelere de katılan Ömer Çelik için AKP'nin kara kutusu demek de mümkün. 27 Nisan e-muhtırasına karşı hükümetin yayınladığı yanıt metnine de kendi deyimiyle son şekli veren kişiydi.

Onlarınki zıtlıkların birlikteliği

Milli Görüş geleneğinden gelen Numan Kurtulmuş, Saadet Partisi Genel Başkanı iken Erbakancı grupla yaşadıkları sorunların ardından 2010 yılında Has Parti'yi kurarak, AKP'ye karşı en sert muhalefeti yürütmüştü. O dönemde Erdoğan'a yönelik kullandığı "Ben Harun gibi gelip Karun gibi gitmeyeceğim" sözleri hala siyaset sahnesinde sık sık karşısına çıkıyor.

Bir dönem AKP'nin Genel Başkanlığına getirilecek isim olarak da konuşulmuştu. Şu anda Başbakan Yardımcılığı görevini yürütüyor.

Cevdet Yılmaz ise Davutoğlu kadrosunun en sessiz ve sakin ismi. Görüşmeye katılan Mücahit Aslan ise, 1990'lı yıllardan bu yana Erdoğan'ın en yakınındaki isimlerden. Şu anda ise AKP'den Ankara milletvekili olarak Meclis'te.

Davutoğlu'nun 'solcu' kurmayı

Davutoğlu'nun ekibindeki eski Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı kökleri soldan gelen bir isim.

Öyle ki, Murat Karayalçın başkanlığındaki SHP'nin İstanbul İl Yönetiminde görev üstlenmişti.

2007 yılından itibarense AKP saflarında siyaset yapmaya başladı. Geçen dönem özellikle İç Güvenlik Paketi görüşmeleri sırasında Meclis Genel Kurulu'nu yönetirken muhalefet üyeleriyle sık sık karşı karşıya geldi.