BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

AKP baraj üzerinden...

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "AKP, baraj ve seçim sistemi üzerinden kapalı kapılar ardında çalışma yaparak milli irade hırsızlığını ...

Abone ol

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "AKP, baraj ve seçim sistemi üzerinden kapalı kapılar ardında çalışma yaparak milli irade hırsızlığını bir dönem daha sürdürme gayreti içindedir" dedi.
Kart, anayasa çalışmalarına ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi. AK Parti sözcülerinin, komisyon çalışmalarıyla ilgili olarak, bilgi kirliliği oluşturmaya devam ettiğini ileri süren Kart, başlangıç aşamasından itibaren iktidardan kaynaklanan güven sorununun, özellikle Ocak 2013’ten bu yana daha da kronik olduğunu söyledi. Zaman zaman TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve AK Parti sözcülerinin ifade ettiğinin aksine, anayasa taslağının 177 madde olmadığını, 177 maddenin CHP’nin taslak önerisi olduğunu kaydeden Kart, nihai bir metinde mutabık kalındığı takdirde, taslağın 158-160 madde olmasının öngörüldüğünü ifade etti. Kart, "48 madde üzerinde mutabık kalındığı açıktır. 48 maddenin 35’i Temel Hak ve Özgürlükler, 7’si Yargı, 5’i Yasama, 1’i ise İdare ve Kamu Hizmetleriyle ilgilidir. Bu gerçek ortadayken, başta Başbakan olmak üzere AKP sözcülerinin ’gelin 48 maddeyi hemen 1 hafta içinde çıkaralım’ demelerinin, tutarlı ve inandırıcı bir tarafı olabilir mi?" dedi.

"AKP BU ÇALIŞMALARI HEBA ETMEMELİ"
Kart, 27 ve 23 maddenin bir bütün olarak değerlendirildiğinde, mutabık kalınan ve mutabık kalınma ihtimali olan madde sayısının 90’ı geçtiğini belirterek şunları söyledi:
"AKP, anayasa yapımını, siyasi liderleri Erdoğan’ın, kişisel ve siyasi hırsına ve siyasi ikbaline heba etmeden, bu süreci sürdürmek ve sonuçlandırmak konusunda samimi ve dürüst bir iradeyi ortaya koymalıdır. Halkı ve kamuoyunu yanıltmak ve beklentiye sokmak ve devamında da uzlaşmayı engellemek gibi insafsız bir siyaset anlayışından vazgeçmelidir. AKP, 22 çatı kuruluşunun, sivil toplum örgütlerinin, anayasa platformlarının emek ve katkısına saygı göstermeli ve bu çalışmaları heba etmemelidir. Bu tablonun üzerine, bir de Başkan taslağının geri çekildiğini düşünün; komisyon çalışmalarının zirve yaptığını göreceksiniz. Sayın Meclis Başkanı hem AKP’nin Başkanlık taslağı konusunda ve hem de 22 çatı kuruluşunun, sivil toplumun, anayasa platformlarının emek ve katkılarının heba edilmemesi konusunda artık, sorumluluk ve inisiyatif üstlenmelidir. Kişisel ve siyasi kaygılarla yaklaşımlar içine girmek yerine , bu tarihi görev ve sorumluluğunun gereğini yapmaktan kaçınmamalıdır."

MEHMET ALİ ŞAHİN’E SERT ELEŞTİRİ
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in, gerçek dışı beyanlarda bulunmakla suçlayan Kart, "Sayın Şahin, gerçekleri çarpıtıyor, acımasızca ve insafsızca sömürüyor, bu kavramlar üzerinden de siyaset yapıyor, siyaset yapmaya tenezzül ediyor" dedi.
Şahin’in tutuklu vekillere yönelik açıklamasına atıfta bulanan Kart,"Tutuklu milletvekilleri konusu, 2839 sayılı yasada ve anayasanın 83/2. maddesinde bir cümlelik değişiklikle çözülebilecek bir konu, İnsani ve milli irade konusunun, 48 maddelik taslağın bir parçası ya da ön şartı haline getirilmek istenilmesi, demokrasi, milli irade, etik, insani kurallar ve insanlık ile bağdaşmamaktadır" diye konuştu.
AK Parti’nin seçim barajının düşürülmesine yönelik çalışmasına da değinen Kart, Ak Parti’nin demokrasi tarihinde, 3 seçimden bu yana milli irade hırsızlığı yaptığını iddia etti. Kart, "AKP, baraj, seçim sistemi üzerinden kapalı kapılar ardından çalışma yaparak milli irade hırsızlığını bir dönem daha sürdürme gayreti içindedir" dedi.
Kart, bir bütün içinde olmayan 48 maddenin bu haliyle referanduma gitmesinin mümkün olmadığını, 31 maddelik Temel Hak ve Özgürlüklerle ilgili gidilebileceğini söyledi.

KIRMIZI ÇİZGİ
Kart, basın toplantısında soruları da yanıtladı. Ak Partili komisyon üyesi Mustafa Şentop’un ‘CHP’nin anayasanın ilk 3 maddesi ile ilgili kırmızı çizgileri var’ yönündeki açıklamasının anımsatılması üzerine Kart,"Mustafa Şentop ve arkadaşları ilk 3 maddeden neden rahatsız? Biz buna gururla, kıvançla sahip çıkılması gerektiğine inanıyoruz" dedi. Bir gazetecinin "48 maddenin Meclis’e gelmesi konusunda güvence mi bekliyorsunuz?" sorusuna Kart, "AK Parti’yi çok iyi tanıyoruz. AKP’nin gayri ciddi, gayri samimi, güven vermeyen siyaset anlayışını çok iyi biliyoruz. O sebepledir ki buradaki temel sorun güven sorunudur. AKP’nin sözüne güvenilmeyeceğini 10 yıl boyunca gördük. Anayasa gibi önemli bir konuda AKP’nin sözlü beyanlarına güvenemeyiz. Bunun elbette her şeye rağmen centilmenler anlaşması çerçevesinde ama birtakım teminatlarını alarak bu süreci götürme sorumluluğu ve gayreti içinde olacağız" karşılığını verdi.
(İHA)