BIST 10.890
DOLAR 32,18
EURO 34,89
ALTIN 2.470,67
HABER /  DÜNYA

Şemdinli’de barış rüzgarı esiyor

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde geçen yıl bu tarihlerde başlayan ve yaklaşık 70 gün devam eden çatışma ve silah seslerinin yerine bu sene huz...

Abone ol

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde geçen yıl bu tarihlerde başlayan ve yaklaşık 70 gün devam eden çatışma ve silah seslerinin yerine bu sene huzur ortamı hakim olurken, vatandaşlar iftar sonrası aileleriyle dışarıda zaman geçiriyor.
Ramazan’da gece geç saatlere kadar dışarıda zaman geçiren Şemdinli halkı, yaşanan huzur ortamından oldukça memnun. İftardan sonra vatandaşlarla sohbet eden Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre, vatandaşın yıllardan beri yaşayamadığı sosyal hayatını yaşadığını belirtti. Töre, “Bu anlamda bölgemizde genel bir değerlendirme yapmak gerekirse huzur ve barış ortamının ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğunu tespit edebiliyoruz. Bölgemizde 30 yıldır süren bir savaş ortamından dolayı barış için ne kadar büyük bir hasret, özlemle beklenildiğinin bir görüntüsü olarak ortaya çıkan bir gerçekliği var. Kürt halkı her zaman esas olarak barışa hazırdır. Bu yönüyle başlatılan süreç ağır olsa da ilerliyor. Sayın Abdullah Öcalan’ın 21 Mart Nevruz’unda devreye girerek devlet ve PKK arasında yaşanan yoğun çatışmalı süreci sonlandırarak misyon yüklenmesi ve sorumluluk alması, PKK’nın silahlı güçlerinin ülke dışına geri çekilmesi ve bu ortamın oluşması için büyük etkisi olduğu kanısındayım. Fakat öte yandan kaygılarımız da yok değil” dedi.
Töre, Şemdinli Belediyesi olarak Ramazan ayı boyunca ilçedeki esnafların katkısıyla iftar çadırı kurduklarını ve bundan 250 ailenin faydalandığını belirtti. Töre, vatandaşların iftardan sonra aileleriyle daha rahat çarşı merkezinde gezip, alışveriş yapmaları için de birçok caddenin araç trafiğine kapatıldığını kaydetti.
Abdullah Çiftçi adlı esnaf ise, sürecin güzel ilerlediğini belirterek, “İki taraf arasında başlatılan barış süreci bizlere de yansıyor. Özlediğimiz bir durumdu. Şu an nerden bakarsanız 3 bin insan çarşıda geziyor. İnşallah böyle devam eder” diye konuştu.
İlçe sakinlerinden 74 yaşındaki Dursun Öpengin de, geçen yıl ile bu yıl arasında dağlar kadar fark olduğunu söyleyerek, “Geçen zaman zarfı içinde ne asker kardeşlerimizin ne de PKK’lıların annelerinin gözyaşları akmadı. 75 milyon insanın Başbakanı olan Sayın Erdoğan’ın getirdiği barış sürecini kimse cesaret edip getiremezdi. Başbakan söz vermiş, gelecek bu barış süreci. Bakın ne kadar güzel, hepimiz bu saatlere kadar oturup muhabbet ediyoruz. Geçen sene bu zamanda burada oturamazdık. Akşam karanlığı başlamadan esnaf dükkanlarının kepenklerini indiriyordu, herkes evlerine kaçıyordu. Bugün gece yarılarına kadar kahvehanelerin önünde kardeşçe birlikte çay içip muhabbet ediyoruz. Ne güzel bir şey. Analar ağlamıyor. Artık ne PKK ne de asker anneleri ağlamıyor. Artık öyle bir aşamaya geldik ki inşallah ölüm diye bir şey olmayacak, kör kurşunlarla insanlar ölmeyecektir. Allah’ın izniyle 2014 yılına kadar barış süreci tamamlanacak. Kürt sorunu halledilecek. Kürtler ve Türkler bundan sonra da kardeşçe yaşayacaklardır” şeklinde konuştu.
Şemdinli Kaymakamlığı’na ait aile çay bahçesinin işletmecisi Naci Kaya ise, barış süreciyle birlikte insanların artık gece caddelerde dolaştığını ifade ederek, “Geçen yıl kimse korkusundan dışarı adımını bile atamazken, bu yıl geç saatlere kadar vatandaşlar aileleriyle birlikte geziyorlar. Bu süreçten dolayı çok memnunuz” dedi.
(İHA)