BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Filistinliler, Kerry'nin 'barış planına' mesafeli

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Filistin ve İsrail arasında barış görüşmelerinin yeniden başlamasına yönelik çabalarını yoğunlaştırdı. Fakat Filistinli yetkililer Kerry'nin planını 'yetersiz' buluyor.

Abone ol

Filistinli liderlerin, İsrail ile barış görüşmelerini tekrar başlatmak için bir araya geldikleri toplantıdan karar çıkmadı.

Filistin lideri Mahmud Abbas, yetkilileri ABD'nin 'İsrail ile görüşmelerin tekrar başlamasına' yönelik son teklifi konusunda bilgilendirdi.

Gelen haberlere göre, toplantıya katılan yetkililer, teklifin 'sınırların 1967 savaşı öncesi temelinde ele alınacağı' konusunda yeterli güvenceyi vermediği görüşünde.

Barış planını görüşmek için bir süredir bölgede olan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Cuma günü ABD'ye dönüyor.

BBC’nin Kudüs’ten bildiren muhabiri Yolande Knell, bir haftalık yoğun diplomasi trafiği sonucunun, Arap Birliği’nin de desteğini alan Kerry için ‘hayal kırıklığı’ olabileceğini söylüyor.

Beyaz Saray da, ABD Başkanı Barak Obama’nın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüşüp, Filistinlilerle müzakerelere “mümkün olan en kısa sürede” devam etmeleri uyarısında bulunduğunu duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki de, “Müzakerelerin devam edeceğine ilişkin bir açıklama yapılması planlanmıyor” diyerek Dışişleri Bakanlığı’nın Kerry’nin son ziyaretinden somut bir sonuç çıkmayacağı işaretini verdi.

Arap Birliği'nden destek var

Kerry, Mahmud Abbas’la son iki günde Ürdün’de iki defa bir araya geldi ancak görüşmelerin devamına ilişkin detay vermekten kaçındı.

Amman’da bir araya gelen Arap Birliği yetkilileri de ABD’nin son teklifinin “müzakerelerin başlaması yönünde zemin sağladığını” belirtip desteğini gösterdi.

Bu destek, El Fetih ve Filistin Kurtuluş Örgütü üst düzey yetkililerin Ramallah’taki toplantılarda fikir birliğine vardıkları yönünde spekülasyonlara neden oldu fakat El Fetih’in merkez komitesinden birçok yetkili ABD planında değişikliğe gidilmesi teklifinde bulundu.

Reuters haber ajansına konuşan Filistin Kurtuluş Örgütü yetkilisi Kais Abdül Kerim, Toplantıya katılan birçok yetkili, “Kerry’nin teklifinin İsrail ile müzakerelere devam edilmesi için yeterli olmadığını” dile getirdi.

Filistinliler, barış görüşmelerine devam etmeden önce, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te İsrail yerleşimlerinin dondurulmasını talep etmişti. Filistinliler ayrıca, sınırların 1967 yılındaki ateşkes öncesi temelinde değerlendirilmesini istiyor.

İsrailli bakan tepki gösterdi

İsrail'deki koalisyon hükümeti ise barış görüşmelerinin herhangi bir şarta dayandırılmaması gerektiği görüşünde.

İsrail medyasında, Kerry'nin '1967 sınırını çerçevesinde görüşmeleri ele aldığı ve bu yönde bir plan sunduğuna' ilişkin haberler çıkmış, Filistinlilerin de karşılığında İsrail'i 'Yahudi devleti' olarak tanıyacağı iddia edilmişti.

İsrail Başbakanı konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Koalisyon hükümetinin üçüncü büyük partisinin 'Yahudi Evi'nin başında olan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Naftali Bennett ise, bu iddiaları yalanladı.

Bennett, "Yahudi Evi Partisi, benim lideriğimde hiç bir zaman, bir saniye bile 1967 sınırlarını tanıyan bir hükümetin içinde yer almayacak, ortak olmayacaktır. Başkentimiz Kudüs, hiçbir şekilde müzakere konusu değildir ve olmayacaktır" yazdı.