BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,78
ALTIN 2.501,53
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Akıllı tahta için geri sayım başladı

Öğrencilerin tablet bilgisayar ve akıllı tahta uygulamasına geçeceği tarih belli oldu

Abone ol

Şubat ayında ilk olarak pilot okullarda uygulamaya geçecek FATİH Projesi ile tüm öğrencilerin eğitim ve öğretim sürecini tablet bilgisayar ve akıllı tahtalar eşliğinde sürdürmesi planlanıyor.

Bilgisayar destekli eğitimin kapısını aralayan FATİH Projesi, şubat ayında 17 şehirdeki pilot okullarda başlıyor. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, proje ile sınıflarda kullanılacak akıllı tahtaların ihalesinin tamamlandığını belirtti.

ŞUBAT'TA OKULLARDA OLACAK

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, FATİH Projesi kapsamında akıllı tahtaların ihalesinin tamamlandığını belirterek, akıllı tahta ve tablet bilgisayarların şubat ayına kadar projenin yürütüleceği pilot okullara dağıtılacağını açıkladı. Konuyla ilgili birçok firmadan teklif aldıklarını kaydeden Dinçer, "Bu firmalardan birisi uygun bir fiyatla ihaleyi aldı. Yakında, ihale süreçleri hukuken tamamlandığında 17 ilde akıllı tahtaları uygulayacağımız okullarda yerleştirmeye başlıyoruz." dedi.

Akıllı tahtanın Türkiye'ye özgü ve özgün bir tasarım olduğunu belirten Bakan Dinçer, "Bu tasarımı yaparken de biz Milli Eğitim Bakanlığı uzmanları ve Bakanlığın koordinasyonunda özel sektörün Ar-Ge uzmanlarından da bu konuda destek aldık." diye konuştu. Akıllı tahtaların patent haklarının da bakanlık adına alındığını belirtti. FATİH Projesi kapsamında dağıtılacak tablet bilgisayarlarla ilgili çok uzun çalışmalar yaptıklarını anlatan Dinçer şöyle konuştu: "Çocuklara ve öğretmenlerimize hangi nitelikleri taşıyan tabletlerin dağıtılacağını, TÜBİTAK'ın başkanlığında yürütülen bir çalışmayla belirledik. Tablet özellikleri şu anda belli ve bu özellikler üzerinde yine pilot uygulama için ihtiyaç duyduğumuz tabletlerin alımı için ihaleyi yapıyoruz. Yakında bu da tamamlanacak."

TABELER BİLGİSAYRLAR TÜRKİYE'DE ÜRETİLMELİ

Kitap ve defter yerine kullanılacak tablet bilgisayarların Türkiye'de üretilmesini istediklerini vurgulayan Bakan Ömer Dinçer şu bilgileri verdi: "Pilot uygulamanın temel gerekçelerinden birisi de bu oldu. Şayet biz öngördüğümüz bütün tabletleri şimdi almaya çıksaydık, ilk yıl dağıtacağımız bütün tabletleri, o zaman mecburen ithal etmek durumunda kalacaktık. Halbuki istiyoruz ki bu Türkiye'de üretilsin. Bu maksatla Türkiye'de üretim yapabilecek bir zamana ve sürece ihtiyaç var. Onu sağlamak amacıyla pilot uygulamada sınırlı kalacak şekilde tablet alımını ihale ettik. Bu ihale bugünlerde bitmek üzere."

Proje ile okullardaki internet altyapısının da güçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Dinçer, "Her okula fiber kablo döşenmesini, her tahtada fiber kabloyla internet hizmetinin olmasını ve her sınıfta en az 10 megabitlik bir internet hizmetinin, işlerin aksamaması için yürütülmesini sağlamaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.