BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Akıllı cepler bir onu tahtından edemedi

Digital fotoğraf makinaları her akıllı telefonla birlikte biraz daha satış düşürdü. Ama profesyonel makinalar tahtında oturuyor.

Abone ol

iPhone ve Androidişlemli telefonlar dijital kameraların kullanımını azalttı; fakat akıllı telefonlar hala yüksek kalitede lensleri değiştirilebilir el kameralarının yerini tutamıyor. IDC teknoloji analisti Chris Chute, fotoğraf paylaşımının artmasının daha çok müşteriyi profesyonel kameralar almaya yönlendirdiğini belirtti.

NPD Grup Satış takip servisinin verilerine göre, Haziran 2012 ile Mayıs 2013 arasında Amerikadaki tüketiciler dijital kompakt kameralara 1,9 milyar dolar harcadılar. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde yapılan harcamanın %26 oranında düşüğü olarak gerçekleşti. Aynı dönemde, lensleri değiştirilebilir profesyonel kameraların ise satışı %5 artış göstererek 2.1 milyar dolara çıktı.

Lensleri değiştirilebilen bu kameralardan en çok Nikon ve Canon markaları tercih edildi. Chris Cute müşterilerin yüksek kaliteli bu kameralara sahip olmak için 1,000 dolar vermeye razı olduklarını söylüyor. Global iletişim alanında uzmanlaşmış Noumura Securities baş direktörü Stuart Jeffly ise Canon ve Nikon'un yanısıra Panasonic ve Olympus markalarının da lensi değiştirilebilir populer kompakt kameralar ürettiğini belirtiyor. Casyo ve Kodak gibi büyük dijital makina üreticileri ise bu yarışın dışında kalmış durumdalar.

Gartner araştırma müdür yardımcısı Carolina Milanessi şu anda, dünya genelindeki telefonların yüzde 70'inde kamera bulunduğunu söyledi.

Dijital kamera satışlarının 2008'den beri düştüğünü söyleyen Chute, 2009 ve 2010 yıllarında satışın %5 düştüğünü, iphone4'ün piyasaya sürüldüğü 2011 yılında %10 azaldığını ve hala düşmeye devam ettiğini söyledi.

Chute ''Sosyal medyada fotoğraf paylaşımının artması (Sosyal paylaşım sitesi Instagram'ın kullanıcı sayısı hızla artıyor. Temmuz 2012'de 80 milyon kullanıcısı olan sitenin, Şubat 2013'de 130 milyondan fazla kullanıcısı vardı.)

Analistler, şu anda akıllı telefonların fotoğraflar üzerinde bazı artistik uygulamalar olmasına karşın zoom ve bazı teknolojik özelliklerinin arzu edilen düzeye hala ulaşmadığını söylüyorlar.