BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

AKİL İNSANLAR BARIŞ DİLEYEREK MUM YAKTI

Akil insanlar Akdeniz heyeti, Hatay turunun ikinci gününde 100 yıllık Ermeni kilisesinde barış için dilek tutup, mum yaktı. <br/>Barış sürec...

Abone ol

Akil insanlar Akdeniz heyeti, Hatay turunun ikinci gününde 100 yıllık Ermeni kilisesinde barış için dilek tutup, mum yaktı.
Barış sürecinde Türkiye’yi gezerek halkın nabzını tutan Akil İnsanlar heyeti Hatay gezisinin ikinci gününde temaslarını Samandağ ilçesine bağlı Hıdırbey Köyü ile Türkiye’nin tek ermeni köyü olan Vakıflı Köyünde sürdürdü. Heyette yer alan Kadir İnanır, Lale Mansur, Tarık Çelenk, Hüseyin Yayman, Nilgün Bengisu Karaca, Öztürk Türkdoğan, Şükrü Karatepe ve Muhsin Karakaya, Hıdırbey Köyünde 500 yıllık çınar ağacının altında davul zurna ile karşılanarak, halk oyunları ekibiyle halay çektiler.
Daha sonra köylülerle birlikte kahvaltı yapan heyet, vatandaşların barış süreci ile ilgili düşüncelerini aldılar. Heyet adına konuşan Şükrü Karatepe, “Hiçbir ayrım yapmaksızın memlekette ne kadar insan varsa onların elini tutup, gözlerine bakarak barış süreci ile ilgili düşüncelerin alıp bunu bir rapor halinde hükümetimize götüreceğiz” dedi.
“Kardeşlik sürecine barış sürecine bütün vatandaşlarımız hepsi birden katılsın, güçlü bir sinerji oluşsun. Bu kan dursun, barış, kardeşlik, tıpkı Hıdırbey köyünde olduğu gibi Türkiye’nin her yerinde tesis edilsin” diyen Karatepe, “Efsanevi bir ağacın altında kardeşçe el ele tutuşmuş bir topluluk, aralarındaki bütün farklılıkları zenginlik bilen bir kardeş topluluğu bizi gönülden sıcak bir selamlama ile karşıladılar. Sizin burada hiçbir zorlama, yada dayatma olmadan yaşadığınız yaşam biçiminiz Türkiye’ye model olacak” diye konuştu.
Heyet daha sonra Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan Vakıflı köyüne geçti. Burada da çiçeklerle karşılanan heyet, ardından 100 yıllık Ermeni kilisesini ziyaret etti. Köy halkını Ermenice selamlayan Sanatçı Lale Mansur, kilisede de Türkiye’de ve dünyada barışın tesis edilmesi dileğiyle mum yaktı. Ermeni Cemaati Başkanı Cem Çapar, tarafından köyle ilgili verilen bilgilerin ardından, heyet köylülerle fikir alış-verişinde bulundu.
Gezinin ardından tekrar Antakya’ya dönen heyet, Savon Otelde basına kapalı olarak “Halk Ne Düşünüyor” adlı toplantı düzenlediler. Akil İnsanların Samandağ turuna heyetin Akdeniz Bölge Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yurt dışına çıktığı için katılmadı.
(İHA)