BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

SÜRPİZ 1 MAYIS KARARI

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Memur-Sen ve bağlı sendikaların 1 Mayıs’ı Çanakkale’de kutlayacağını açıkladı.<br/>Eğitim Bir-Sen Me...

Abone ol

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Memur-Sen ve bağlı sendikaların 1 Mayıs’ı Çanakkale’de kutlayacağını açıkladı.
Eğitim Bir-Sen Mersin Şubesi tarafından düzenlenen ’Medeniyet Davamız Demokrasi Mücadelemiz’ konulu konferansa katılmak için kente gelen Ahmet Gündoğdu, konferans öncesi 1 Mayıs ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun daveti ile 6 konfederasyon başkanının 1 Mayıs kutlamaları ile ilgili 3 kez bir araya geldiğini belirten Gündoğdu, "3.’sünde DİSK yoktu. 2 kez bir araya geldik. Konu 1 Mayıs’ı birlikte kutlamaydı. İlk önce birlikte kutlamada anlaştık ama 1 Mayıs bildirisinde anlaşamadık. 2011 1 Mayıs bildirisinde 1 maddeye Kamu-Sen’in itirazı vardı. Oda kürt sorunun demokratik biçimde çözümü maddesiydi. KESK bu olmazsa olmaz, Kamu-Sen bu olursa olmaz demişti. Bizde yeni sürece uygun anayasanın pozitif ayrımcılığı ile Memur-Sen’in yaptığı kılık kıyafet yönetmeliği eylemine de uygun, kadının eğitimde çalışma hayatındaki engelinin kaldırılması teklifini yapmıştık. Buna da Türk-İş, Kamu-Sen ve Hak-İş destek vermişti ancak KESK şiddetle karşı çıkmıştı, DİSK ise sessiz kalmıştı" diye konuştu.

"TAKSİM’DE 1 MAYIS KUTLAMASI İÇİN KOMİTEYİ BİLE OLUŞTURMUŞTUK"

Yapılan toplantılar sonunda Taksim’de 1 Mayıs’ı birlikte kutlamaya evet diyen ama sonuç bildirisinde anlaşamayan bir tablonun oluştuğunu vurgulayan Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Böyle bir tablo varken bir arkadaşımızın esnek bildiri teklifi ile yeniden birlikteliğe döndük. Esnek bildirge teklifi şuydu. 6 konfederasyon Taksim’de birlikte 1 Mayıs’ı kutlayacak ama her konfederasyon 5 dakikayı geçmeyecek şekilde kendi bildirisini hazırlayacaktı. Taksim’de 1 Mayıs kutlamasının komitesini bile oluşturmuştuk. Son toplantıda bunun içeriğini, detayını konuşmak için bir araya geldiğimizde Türk-İş Genel Başkanı Sayın Mustafa Kumlu önce DİSK’in bir basın daveti var onu sizle paylaşmak istiyorum dedi. DİSK’in 1 Mayıs’ı Taksim’de DİSK olarak kutlayacaklarına dahil bir çağrısıydı bu. Mustafa Kumlu durun bir sürprizim daha var dedi. İkinci sürpriz de KESK Genel Başkanının 1 gün önce Türk-İş’e gönderdiği yazıydı. KESK Genel Başkanı 1 Mayıs’ı Taksim’de İTÜK üyeleriyle birlikte kutlayalım, çünkü İTÜK’ün genel sekreteri 1 Mayıs’a geliyor diye Lami Özgen imzası ile resmi bir yazı yazmıştı."


"BU OLAYIN ÜZERİNE TOPLANTIDAN AYRILDIM"

Emek örgütlerinin 1 Mayıs’ı birlikte kutlama kararının yanında bu yazının emeğin edep sorunu olduğunu gösteriyor diye tepki koyduklarını vurgulayan Gündoğdu, "Lami Bey’e döndüm; "Ayıp değil mi, sen Genel Sekreterini bile verdin 6 konfederasyon birlikte kutlayalım diye, şimdi böyle bir şey öneriyorsun" dedim. 4 yıl öncede DİSK ve KESK biz 6 konfederasyon Taksim’de kutlayalım diye karar aldığımızda Taksim’de DİSK ve KESK el ele verip, provakatörlerle anlaşıp Mustafa Kumlu’yu satmış ve yalnız bırakmışlardı. Biz onun geride kaldığını zannediyorduk ama KESK’in ve DİSK’in ilkesizliği, emek örgütlerinin gerçekten sözünde durmama ilkesini gösteren bu yaklaşım üzerine burada konuşulacak bir şey kalmamıştır diye ben toplantıdan ayrıldım. Kamu-Sen Genel Başkanı da biz kürt sorununa demokratik çözüm cümlesi var diye katılmıyorduk, herkes kendi bildirisini sunacağı için katılma kararı almıştık ama bu şık olmamıştır diye o da ayrıldı. Arkasından Hak-İş Genel Başkanı 6 konfederasyon birlikte Taksim’de kutlamıyorsak bu ilkesizliktir, bunu bozanlar doğru bir yaklaşımda bulunmamıştır diye oda ayrıldı" şeklinde konuştu.
Kutlamaların Taksim’de yapılmasının da bir sıkıntı yaratmayacağına dikkat çeken Gündoğdu, "Boş alanlarda kutlama yapılabilir. Ama buradaki sorun ilkesizliktir, bu ilkesizliği yapan arkadaşlarımızda bunlardır. Bunun üzerine biz Memur-Sen olarak bunu değerlendirdik. Şu anda içinde bulunduğumuz açılım, çözüm sürecinin konseptine de uygun olarak biz 1 Mayıs’ı Çanakkale’de kutlayacağız" dedi.
(İHA)