BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Akaryakıt kaçakçılarına darbe yolda!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, akaryakıt kaçakçılığının yakın takip altına alındığını bildirdi.

Abone ol

Şimşek, Vergi Denetim Kurulu'nun yürüteceği çalışmalarla, başta on numaralı yağ kullanımı olmak üzere, akaryakıt kaçakçılığından kaynaklanan vergi kaybının önleneceğini belirtti.

Bakan Şimşek'in talimatıyla, Vergi Denetim Kurulu, akaryakıt kaçakçılığından kaynaklanan vergi kaybının önlenmesi amacıyla, bir dizi tedbiri yürürlüğe koydu.
Maliye Bakanı Şimşek, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu çalışmaların, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığına bağlı olarak, Ankara ve İstanbul'da kurulmuş olan Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlıkları tarafından yürütüleceğini kaydetti.

Veri ambarından yararlanılarak, risk analizi yapılacak

Şimşek, bu kapsamda, Maliye Bakanlığının veri ambarının kullanılarak, riskli mükelleflerin tespit edileceğini ve bunlar hakkında vergi incelemesi yapılacağını bildirdi.

Bakan Şimşek, Maliye Bakanlığının veri ambarında mükelleflerin tüm beyanname bilgilerinin, ortaklık yapılarının, mal alış satış bilgilerinin, önceki yıllarda yaptığı yükümlülük ihlallerinin, kuruluştan itibaren neredeyse attığı tüm adımların bulunduğunu söyledi.

Vergi Denetim Kurulu'nun bu bilgilerin tümünden yararlanarak, inceleme yapacağını kaydeden Şimşek, bu incelemeler yapılırken, bir taraftan mükelleflerin profillerinin çıkarılmasının, buna uygun vergi inceleme tekniklerinin geliştirilmesinin ve vergi kaybı boyutunun tespitinin amaçlandığını ifade etti.

Mevzuat boşlukları kapatılacak

Maliye Bakanı Şimşek, Vergi Denetim Kurulu tarafından vergi incelemeleri yapılırken, vergi mevzuatının tüm yönleriyle irdelenip, akaryakıt kaçakçılarının kullandıkları mevzuat boşluklarının kapatılacağını da bildirdi.

Şimşek, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak, akaryakıt kaçakçılarının etrafındaki çemberin daraltılacağını söyledi.

Yazar kasa sistemleri de denetimden nasibini alacak

Akaryakıt istasyonlarındaki yazar kasa sistemlerinin de denetleneceğini belirten Şimşek, burada temel hedefin, akaryakıt istasyonlarındaki pompa-yazar kasalarının mevzuata uygun çalıştırılıp çalıştırılmadığının kontrolü olacağını da kaydetti.