BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.433,01
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Akademisyen uzmanlar için ayakta!

Akademik zam tasarısı Meclis'te; ancak bir farkla. Akademik kadro olmasına rağmen uzmanlar, planlamacılar ve çeviriciler yapılacak zamda unutuldu.

Abone ol
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun akademik zam tüm personeli kapsayacak açıklamasıyla sevinen yapılan yeni düzenlemeye sevinemedi. Akademik zamda unutulan kadrolar, Meclis Dilekçe Komisyonu'nu dilekçe yağmuruna tuttu. İdari personeller için yapılan maaş düzenlemesinde, üniversitelerdeki uzman kadrolarını "akademik kadro" olduğu gerekçesiyle kapsam dışında bırakan Maliye Bakanlığı, bu kez de uzmanları akademik kadro içerisinde saymadı! Akademisyenler, üniversitelerdeki çalışma barışını bozacağı endişesiyle yapılan ayrımcılığa tepkili. 
 
TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvuruda bulunan akademik uzmanlar, akademik personele verilecek olan "Yükseköğretim Tazminatı Ödemesi" düzenlemesinin kapsamına girmek istiyor.
 
Komisyona yapılan yüzlerce başvuruda, TBMM Başkanlığı'na sunulan Yükseköğretim Personel Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile üniversitelerde görev yapan öğretim üyeleri ile araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve okutmanların mali haklarında, "yükseköğretim tazminatı" adı altında yeni bir ödeme unsuru getirilerek artış yapılacağı anımsatıldı.
 
Ancak tasarıda akademik uzmanların adının geçmediği belirtilerek, "Öğretim görevlisi, okutman ve araştırma görevlisi gibi öğretim yardımcısı konumunda bulunan ve akademik atanma kriterleri ve çalışma koşulları muadil (MYO Öğretim görevlileri) kadrolara nazaran daha ağır olan biz akademik uzmanların da anılan kanun tasarısı kapsamına alınmak istiyoruz" denildi.
 
Dilekçelerde, şunlar kaydedildi:
 
"Tasarıda, Akademik Kadrodaki çalışanlara Yükseköğretim Tazminatı ve Akademik Teşvik verilmesi öngörülmüştür. 2914 sayılı kanuna eklenmesi öngörülmüş maddelerde, Öğretim Yardımcıları grubundaki Araştırma görevlileri yer alırken devlet üniversitelerinde aynı statüde istihdam edilen 3 bin 500 adet uzman, Çevirici ve Eğitim ve Öğretim Planlayıcısı yer alamamaktadır. Buda eşitsizlik ortaya çıkarmakta, ilgili yasaya aykırı bir durum ortaya koymaktadır. Unutulmamalıdır ki akademik uzmanlar da araştırma görevlileri ile aynı maaşı almaktadır ve aynı sosyal haklara sahiptirler. Eğitim, kadroya atanma kriterleri olarak da aynı şartları sağlayarak üniversitelere alınmaktadırlar. Gerek sayın Başbakan'ın 'tüm akademik kadrolara verilecek' diye belirttiği bu tazminat ve teşvik dolayısı ile gerekse üniversitelerde uygulanmakta olan kanunlardaki durum göz önünde bulundurularak ilgili grupta çalışan arkadaşlarında bu kanun tasarısına eklenmelerini talep ediyoruz."