BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.431,30
HABER /  MEDYA

AK Parti'nin oyu artar mı? Nazlı Ilıcak yazdı

Cemaate yakın isimlerden Nazlı Ilıcak, bugünkü yazısında AK Parti'nin oy kaybedeceğini iddia etti.

Abone ol

Hükümete karşı cephe alan kalemlerden Nazlı Ilıcak, AK Parti'nin yükselişe geçtiğini gösteren anket sonuçlarına inanmıyor.

7 Haziran sonrası yaşananlar ve son IŞİD ve PKK operasyonlarının AK Parti'ye oy getirdiği konuşuluyor. Peki sahiden de AK Parti yükselişte mi?

Cemaate yakınlığıyla bilinen Bugün yazarı Ilıcak, bugünkü köşesinde olası seçimde tek başına iktidara geleceği konuşulan AK Parti'yi yazdı. İktidar partisine CHP, MHP ve HDP'den neden oy gitmeyeceğinin gerekçelerini yazar, 3 maddeyle açıkladı:

OY KAYBEDECEK İDDİASI

"PKK ve IŞİD’e yönelik operasyonlarla, oyunuzu artırabileceğinizi hesap ediyorsanız, aldanıyorsunuz. Aksine bu istikrarsızlık ve kaos, sandığa oy kaybı biçiminde yansıyacaktır.

1) MHP’nin oyları niçin AK Parti’ye kaysın? Eğer amaç, bombalamaksa, bu işi, MHP daha başarılı bir şekilde yapar. Oysa, AK Parti 4 yıl Öcalan'la müzakere etti. Sonra birden bire Kandil’i bombalamaya başladı. Milliyetçi taban bu gelgitlerin farkında. AK Parti’ye yönelmez. Kaldı ki, MHP’ye kayan oyların sebebi, AK Parti’nin yolsuzlukların ve hırsızlıkların hesabını vermemesiydi. Ne değişti?

2) CHP’den AK Parti’ye zaten hiçbir oy gitmez.

3) Güneydoğu ve Doğu’da HDP’nin çok yüksek oy oranlarına ulaşmasından da anlaşılacağı üzere, daha önce AK Parti’ye oy vermiş muhafazakâr Kürtler, hayal kırıklığı yaşadıkları için HDP saflarına geçtiler; Erdoğan’a inançlarını kaybettiler. Kandil bombalandı, barış süreci sona erdi diye, herhalde HDP’den kopup tekrar AK Parti’ye yönelmeyecekler. HDP, eğitimli bir elit tabakadan da oy aldı. Onlar da, Türkiye’yi savaşa sürüklemek isteyen zihniyetin farkında. Seçimler yenilenirse, çok bilinçli bir seçmen kitlesine sahip olan HDP oy kaybetmek bir yana, sürpriz bir şekilde oyunu artırabilir de.

Yurt içi ve dışındaki bütün bu operasyonların ana hedefi HDP-PKK ilişkisini ön plana çıkararak, Selahattin Demirtaş’ın karizmasını çizmek ve partiyi%10’luk barajın altına düşürmek. Görünüşte terörle mücadele ediliyor; arka plandaki hesap ise farklı."

ANKETLER NE DİYOR?

ORC Araştırma tarafından yapılan, Temmuz 2015 Siyasi Gündem Araştırması'nın sonuçları yayınlandı. 11-15 Temmuz arasında 36 ilde, 3 bin 500 kişiyle yapılan anketin sonuçlarına göre, olası bir erken seçimde AK Parti yüzde 43.9 oyla birinci parti durumunda. 

Ankete katılanlar sorulan "Bu pazar genel seçim olsa, hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna gelen yanıtlar şöyle oldu.

Erken seçim anket sonucu bu pazar seçim olsa.jpg

SEÇİMLERİ BİLEN ANDY AR'IN HAZİRAN SONU YAPTIĞI ANKET SONUÇLARI

ANDY-AR Araştırma şirketi yaptırdığı son anket sonuçlarını 29 Haziran'da Habertürk gazetesinde paylaşmıştı. Anket sonuçlarına göre, AK Parti ile CHP'nin oylarının yükseldiği, MHP ve HDP'nin oylarında düşüş olduğu görülüyor.

Sonuçları Habertürk'e değerlendiren ANDY-AR Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar seçmenin nabzını tuttu.

Araştırmaya göre AK Parti % 42.8, CHP % 27.3, MHP % 15.4 ve HDP % 11.7 oranında oy alıyor. Bu oranlarla AK Parti 272- 277 arasında milletvekilliği kazanıyor ve Faruk Acar, tek başına iktidar şansının yine sınırda olabileceğini söylüyor. CHP vekil sayısını 140'lara doğru taşırken, MHP 75-80, HDP ise 65-70 civarında milletvekili çıkarabiliyor.