BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  SEÇİM

AK Parti'nin 1 Kasım planı! Bu bölgeler sil baştan!

AK Parti'de 1 Kasım milletvekili seçimleri hazırlıkları hızlandı. 7 Haziran'da Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da olumsuz sonuç alan AK Parti'nin bu bölgelerde değişikliğe gittiği belirtildi.

Abone ol

AK Parti 7 Haziran genel seçimlerinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde istediğini sonucu alamadı. AK Parti'nin bu bölgelerin listesini sil baştan yaparak 3 kriteri öne çıkardığı belirtildi.

Alınan bilgilere göre, bölge halkının o ilde doğmuş, büyümüş olsada yörede yaşamayan milletvekili adayı istemiyor. Bölge halkı, o ilde doğmuş ve büyümüş olsa da orada yaşamayan milletvekili adayı istemiyor. Üst düzey bürokratların istifa ederek milletvekili listelerine konulması, bölge halkında tepkiyle karşılanıyor.

ak-partinin-1-kasim-plani!-bu-bölgeler-sil-baştan.jpg

HALK TARAFINDAN BİLİNEN İSİMLER

İkinci kriter, adayın halkta karşılığının olması. Aşiret yapısının güçlü olduğu bölgede, halk tarafından sevilen, bölgenin sorunlarını çözebilecek güçte olan isimlerin listelere konulması isteniyor. Üçüncü kriter de her ilde bilinen, saygı duyulan kanaat önderlerin görüşlerinin alınması. Öncelikle, AK Parti adayı sıfatını kullanmak için adaylık başvurusu yapan isimler elenecek.

KİMLER LİSTEDE YER ALACAK?

Bunların yerine halkta karşılığı olan kişiler listelere yazılacak. Diyarbakır’da Galip Ensarioğlu, Haşim Haşimi, Abdurrahman Kurt gibi sevilen kişilerin listelere konulması bekleniyor. Bingöllü olan ama 7 Haziran seçimlerinde Diyarbakır’a kaydırılan Cevdet Yılmaz’ınsa yeniden Bingöl’e dönmesi veya İstanbul’dan aday gösterilmesi düşünülüyor.

REFERANSLARA BAKILACAK

Habertürk'ün haberine göre, AK Parti, bölgede aday listesini belirlerken dini cemaatlerin, aşiretlerin, kanaat önderlerinin de referans göstereceği isimlere yönelecek. Kanaat önderleri olarak nitelenebilecek bu tarz isimlerin görüşleri de listelere yansıyacak. Aşiret yapısının güçlü olduğu Şanlıurfa’da Bucak Aşireti’nden Ahmet Ersin Bucak’ın listede olabileceği ifade ediliyor.

AK Parti Kongresi’nde belirlenen merkez karar ve yönetim kurulunda yeteri kadar Kürt kökenli isme yer verilmediği tespiti de yapılıyor. Bu nedenle AK Parti’nin Batı illerinde de Kürt adayları listelere yerleştirmesi bekleniyor.