BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.440,41
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Partili Şentop'tan anayasa çıkışı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, muhalefet partilerini yeni anayasa sürecini sekteye uğratmakla suçladı.

Abone ol
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Türkiye'de yeni bir anayasa yapılmasının bir zaruret ve mecburiyet olduğunu belirterek, ''Kimse bundan kaçamaz'' dedi.
 
Mimar Sinan Vakfı'nca Balkan Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Türkiye'de Anayasa ve Siyaset'' konulu toplantıda konuşan Şentop, yeni anayasa çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Yeni anayasanın yürürlüğe girebilmesi ve mevcut anayasanın kaldırılabilmesi için komisyonun usule uygun, ayrı bir yöntem denemesi gerektiğini ifade eden Şentop, hazırlanacak yeni anayasa metninin meclis başkanlığına sunulacağını belirtti.
Seçimlerden önce bütün siyasi partilerin yeni anayasa vaadinde bulunduğunu anımsatan Şentop, şöyle devam etti:

''Aslında biraz geriye gittiğimizde 2010 referandumu öncesinde AK Parti dışındaki siyasi partilerin anayasada ciddi değişiklik öngören bir taslağı bile onaylamadıklarını ve karşı çıktıklarını görüyorduk. Öncesinde 22 Temmuz 2007 seçimlerinden hemen sonra AK Parti'nin akademisyenlere bir anayasa taslağı hazırlattığını, bunun tartışılmaya başlandığını ve Aralık 2007 gibi iş ciddileşince kısa bir süre sonra üniversitelerde başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliği yapıldı.

Ardından iptal davası açıldı ve sonunda AK Parti ile ilgili kapatma davası açıldı. Yeni anayasa yapım sürecinde defter kapanmadı ama sekteye uğramıştı.''

MUHALEFET PARTİLERİNİ SUÇLADI
 
Yeni anayasanın üçte birinden fazlasının yazıldığını anlatan Şentop, ''CHP, bazı maddelere itiraz ederek, bu maddelerin içeriğiyle ilgili bize sunduklarını ayrı ayrı görüşlerde tekrar masaya koyuyor. Bir maddeyi üç şekilde bize getiriyor. Biz de 'olmaz' dediğimizde bu maddeleri tekrar hazırlıyorlar'' diye konuştu.

Türkiye'de bazı partilerin tutumunun anayasanın hazırlanmasını yavaşlattığını vurgulayan Şentop, sözlerini şöyle tamamladı:

''Türkiye'de yeni bir anayasa yapılması bir zarurettir ve mecburiyettir, kimse bundan kaçamaz, kimse bundan kaçamaz. Bu bakımdan Türkiye artık bir daha geri dönemez. Yeni bir anayasa şu ana kadar olan atılmış olan adımları teminat altına alacak ve daha sonra ileriye doğru atılmış olan adımların da zeminini teşkil edecektir. Bu bakımdan anayasa konusuyla ilgili ümitvar olunmasını temenni ederim.''