BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Partili Özdalga'dan Balyoz yorumu!

AK Partili Özdalga Kararlar, Yargıtay tarafından titiz ve evrensel hukuk kurallarına uygun bir incelemeye tabi tutulması gerektiğini açıkladı.

Abone ol

AK Parti Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, Balyoz davasında verilen kararların Yargıtay tarafından titiz ve evrensel hukuk kurallarına uygun bir incelemeye tabi tutulması gerektiğini belirterek, ''Darbe planlamasında karar verici ve yönlendirici konumda bulunanlar ile emir zinciri içinde yardımcı görev yapan sivil veya asker kişiler arasında net ayrım yapılmalı'' dedi. Özdalga, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Balyoz davasında verilen kararlarla ilgili görüşlerini ifade etti. Çoğu ileri yaşlarda ve yüksek devlet görevi yapmış insanların 20 yıla varan ağır hapis cezalarına mahkum edilmesinin üzüntü verici olduğunu anlatan Özdalga, ailelerinin ve yakınlarının derin acılarını insani duygularla paylaştığını vurguladı.

BAŞKA GEZEGENDEN GELMİŞ YARATIK GİBİ BAKTILAR

30 yılı aşkın süredir aktif siyasetin içinde yer alan ''sosyal demokrat'' olarak askerlerin siyasete karışmaması ve müdahale etmemesi gerektiğini yıllarca tekrar edip durduğuna işaret eden Özdalga, bunu demokrasinin ve ordunun esenliği için yaptığını, görüşlerini ifade ederken daha önce üyesi olduğu merkez sol partideki arkadaşları ve çevresindeki insanların kendisine başka gezegenden gelmiş yaratık gibi baktıklarını söyledi.

''Askerler siyasete karışmasın diye haykırıp duranların sesine keşke biraz daha fazla kulak verilebilseydi'' diyen Özdalga, şöyle konuştu:

HERKES VİCDAN MUHASEBESİ YAPSIN

''Balyoz davasının ağır hapis cezaları karşısında, yıllar boyu askerleri siyasete müdahale etmeye teşvik eden, hatta açıkça kışkırtan başta siyasetçiler olmak üzere herkesi vicdan muhasebesi yapmaya davet ediyorum. Onların bir kısmı aktif siyasetin içinde. Mesela, 28 Şubat müdahalesine, 'sivil toplum örgütü gibi çalıştılar' diye övgüler düzen, Genel Başkan Yardımcısı'nı askerleri kışkırtmak için karargaha gönderen, 5 yıl önce yaptığımız Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 'asker müdahale etsin' diye sürekli davetiye çıkaran Sayın Deniz Baykal acaba vicdanen rahat mı, yoksa yine sorumluluğu başkalarına mı atacak?

DELİLLERİN ORTAYA KONMASI LAZIM

Balyoz kararları şimdi Yargıtay tarafından titiz ve evrensel hukuk kurallarına uygun bir incelemeye tabi tutulmalı. Ceza alan sanıkların büyük çoğunluğunun darbe planının yapıldığı seminerlere katılmadığı ve sadece görevlendirme listelerine kendi bilgileri dışında adları yazıldığı için mahkum edildiği iddiası üzerinde ciddiyetli durulmalı. Mahkumiyet kararı için sanığın darbe planlaması ve hazırlığı içinde iradi bir fiile yer aldığı delillerle ortaya koyulması şart. Bu mahkemelere düşen bir görev ve her sanık için ayrı ayrı yerine getirilmesi gerekiyor. Darbe planlamasında karar verici ve yönlendirici konumda bulunanlar ile emir zinciri içinde yardımcı görev yapan sivil veya asker kişiler arasında net bir ayırım yapılmalı. Olayda asli sorumluluk taşıyanlar ile tali sorumluluk taşıyanlar, hükümde de bariz şekilde farklı tutulmalı.''