BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  DÜNYA

Tyco Türkiye'de kime rüşvet verdi?

İsviçreli güvenlik sistemleri şirketi Tyco International, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çok sayıda ülkeye rüşvet verdiği ortaya çıktı.

Abone ol

ABD Sermaye Piyasası Kurumu (SEC) ve ABD Adalat Bakanlığı ile varılan 26 milyon dolarlık ceza anlaşması sayesinde şirket hakkında suç soruşturması açılmayacak.

9 ÜLKE YASADIŞI ÖDEME YAPTI

Şirketin petrol ve gaz şirketleri için vana ve aktüatör pazarlayan Dubai merkezli Tyco Valves and Controls şirketi, yabancı ülkelerin rüşvetle ilgili yasalarını ihlal ettiğini itiraf etti.

ABD'li yetkililere göre, Tyco'ya bağlı şirketler 1999 ile 2009 yılları arasında Almanya, Fransa, Türkiye, Polonya, Mısır, Çin, Tayland, Malezya ve Suudi Arabistan'da yasadışı ödemeler yaptı.

İHALE KAZANMAK İÇİN RÜŞVET VERİLDİ

Tyco, çoğu kez aracılar kullanılarak yapılan ödemeler karşılığında ihaleler kazandı ve ihale şartlarıyla ilgili ceza vermekten kurtuldu.

SEC, Tyco'nun Türkiye'de devlet kontrolündeki bir işletmeye yasadışı ödemeler yapması için New York'taki bir satış acentasını kullandığını duyurdu.

KANIT OLARAK TÜRKİYE'Yİ GÖSTERDİ

SEC, bu ödemelerin rüşvet olduğunu Tyco çalışanları tarafından bilindiğini belirtti ve buna kanıt olarak da Türkiye ile ilgili bir elektronik postayı gösterdi.

Bir Tyco çalışanı, söz konusu elektronik postada, "Kahrolsun, Türkiye'de iş yapabilmek için birilerine rüşvet vermeniz gerektiğini herkes biliyor. Yine de satış acentası arasa ben aptalı oynayacağım" diyor.

DEVLET KONTROLÜNDEKİ ŞİRKETE VERDİ

Türkiye'de verilen rüşvetin 2006 yılı Eylül ayında, devlet kontrolündeki bir şirkete mikrodalga donanımı satışında yapıldığı kaydedildi. Tyco'nun 2006 Eylül ayında yapılan bu satış anlaşmasından 44 bin 513 dolar kar ettiği belirtildi.

Tyco, Adalet Bakanlığı ile vardığı anlaşma uyarınca 2003 ve 2006 yılları arasında Ortadoğu'da Aramco, Emirates National Oil Co, Vopak Horizon Fujairah ve National Iranian Gas Co şirketlerinden ihale alabilmek için bu şirketlerin çalışanlarına rüşvet verdiğini itiraf etti.

Türkiye'de rüşvet verilen şirketin adı ise açıklanmadı.