BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 35,06
ALTIN 2.447,41
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'li bakan İsrail'e geri adım attırdı

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın tepkisine İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peresz'den 'ılımlı' yanıt...

Abone ol

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez, konuşmasını yaptığı sırada Egemen Bağış'ın salonu terketmesine "bir adım geri atarak" yanıt verdi:

"Gerginliğin azalmasına izin vermeli ve yavaşça bir araya gelmeliyiz. İki ülke arasında bir ihtilaf yok, çünkü ortada bir sebep yok"

PEREZ'E İKİNCİ 'ONE MİNUTE' ÇIKIŞI
Davos'ta Dünya Ekonomik Forumu kapsamında düzenlenen ''Gazze Orta Doğu İçin Model'' oturumunda Başbakan Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez arasında yaşanan gerginliğin bir benzeri önceki gün Yalta'da yaşanmıştı.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Yalta'da katıldığı bir konferansta İsrail Devlet Başkanı Şimon Perez konuşurken salonu terk etmişti.

Ayrıntıları okumak için TIKLAYIN...

Ukrayna'nın Yalta şehrinde düzenlenen "Ukrayna ve Dünya: Ortak Tehditler, Ortak Bir Gelecek" isimli 8. Yalta Yıllık Toplantısı'nda konuşmasının ardından soruları yanıtlayan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez, Türkiye-İsrail ilişkilerine dair düşüncelerini anlattı:

"Bence Erdoğan'ın nereye gittiğini sormamız lazım. Laik bir yoldan mı, Dinsel bir yoldan mı? Bence ikisini sentezliyor. Türkiye Dışişleri Bakanı'nın 'sıfır sorun' isimli büyük düşüncesi de fena değil. Başkalarının sorunlarını çözmeye çalışırsan, sorun yok gibi davranabilirsin. Fakat kendi sorunlarını çözmeye çalışırken, 'sıfır sorun' da sıkıntı olur. Kıbrıs meselesi gibi durumları örnek olarak verebilirim"

"TÜRKLERİN HIRSLARI ONLARIN DERDİ"

Perez, Türkiye'yle İsrail arasında soğukluğa neden olacak bir sebep olmadığını söyleyebilmesi ise dikkat çekti:

"Türkiye diğer Müslüman ülkelerle karşılaştırıldığı zaman farklı bir ülke. Bu farklılığa saygı duyuyorum. Aramızda psikolojik ve ideolojik bir kriz var, fakat ortada kayıp bir vaka yok. Gerginliğin azalmasına izin vermeli ve yavaşça bir araya gelmeliyiz. İki ülke arasında bir ihtilaf yok, çünkü ortada bir sebep yok. İsrail'in Türkiye üzerinde hırsları yok. Türklerin kendi tarihleri ve hırsları var, ama bu onların derdi. Umarım gelecekte sesler azalınca yakınlaşma sağlanır."