BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,86
ALTIN 2.427,87
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'den MKYK sonrası flaş açıklama büyük kongre ne zaman?

AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay, MKYK toplantısının ardından açıklama yaptı. Atalay, AK Parti kongresinin 12 Eylül tarihinde yapılacağını belirtti.

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, partisinin olağan büyük kongre tarihinin belirlendiğini belirterek, "12 Eylül 2015 Cumartesi günü inşallah büyük kongremizi, Ankara’da, Ankara’nın en büyük salonu olan Arena Spor Salonu'nda gerçekleştireceğiz" dedi.

Atalay, Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Önemli bir MKYK toplantısı yaptıklarını ifade eden Atalay, toplantıda, önce Davutoğlu'nun şu ana kadar yürüttüğü hükümet kurma çalışmalarıyla ilgili detaylı bilgi verdiğini anlattı.

Son MKYK toplantısında Genel Başkan Davutoğlu'na hükümet kurma çalışmalarında tam yetki verildiğini anımsatan Atalay, "MKYK bu süreci başarıyla yürüttüğü, siyaset ortamımızda bir diyalog ve uzlaşma, bir araya gelme, paylaşma atmosferini oluşturduğu için kendisine teşekkür etti. Başarılı bir süreç yönetimidir. Meşruiyet sınırları içinde kurallara uygun bir iyi bir takvim yürümüştür. Bütün siyasi partilerimiz birbiriyle de Türkiye'nin meselelerini görüşme imkanı bulmuşlardır" şeklinde konuştu.

"BAŞBAKANIMIZ BUGÜN GÖREVİ İADE EDECEK"

Atalay, gelinen noktada, bütün bu çalışmaların sonucunda bir koalisyon hükümeti kurulmasının mümkün olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Dolayısıyla Başbakanımız, bugün Cumhurbaşkanımıza görevi teslim edecek. MKYK’nın yaklaşımı da budur. Yani sürecin normal kurallar içinde yürümesi, meşruiyet zemininde yürümesi bizim için önemlidir, esastır. Bugün Genelkurmay Başkanlığında törenden sonra görevi teslim edeceklerdir. Birinci husus ve kararımız budur. Bunu tabii niye şu ana kadar bekletti, dün de teslim edebilirdi, bugün öğleden önce de teslim edebilirdi ama MKYK’ya bilgi vermesi gerekiyordu. MKYK’nın onayını alması gerekiyordu. MKYK, partimizin en üst karar organıdır. O yetkiyi veren kuruldur, genel başkanımıza dolayısıyla bu kurulun toplanması, burada hem bilgilendirme hem oranın görüşünü alma ihtiyacı vardı. Onu tamamlamış oldu.”

ak-partiden-mkyk-sonrasi-flaş-açiklama.jpg

KONGRE TARİHİ 12 EYLÜL

Toplantıda, ikinci önemli alınan kararın da partisinin olağan kongresinin tarihiyle ilgili olduğunu belirten Beşir Atalay, şöyle devam etti:

“Biliyorsunuz, partimizin bu sene bu sonbahar, büyük kongre dönemidir. Yani olağan kongremizi bu sonbaharda yapmamız gerekiyor, 3 yılda birdir olağan kongremiz. Hatırlanacaktır, seçim öncesi bütün ilçe, il kongrelerimizi tamamlamıştık ama büyük kongre sonbaharda zaten normalde olacağı için bekliyordu. Seçimden sonraya kalmıştı. Dolayısıyla MKYK, olağan büyük kongremizi de yapma kararı aldı. 12 Eylül 2015 Cumartesi günü inşallah büyük kongremizi, Ankara’da, Ankara’nın en büyük salonu olan Arena Spor Salonu'nda gerçekleştireceğiz. Bugünkü önemli bir kararımız budur. Kongremiz de hayırlı olsun.”

“Bundan sonrasıyla ilgili, hükümet kurmayla ilgili çalışmalar Cumhurbaşkanımızın elindedir” diyen Atalay, “Bundan sonrası Cumhurbaşkanımızın kendi takdirleridir. Ama biz bütün çalışmalarımız yürürken bir yandan büyük kongremizin hazırlığını yapacağız. İnşallah partimiz için de ülkemiz için de hayırlı olsun diyorum” şeklinde konuştu.

GÖREV KILIÇDAROĞLU'NA VERİLİRSE...

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Atalay, “Cumhurbaşkanı, ola ki CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na hükümeti kurma görevini vermezse ya da verirse bundan sonraki süreçte seçime giderken nasıl bir hükümet formülüyle gidilmesi üzerinde duruluyor. Özellikle bugün toplantınızda neler üzerinde durdunuz? Bu konuyla ilgili bir detay var mı?” şeklindeki soru üzerine de şunları söyledi:

“Burada ihtimaller değerlendirildi ama benim o konuda Cumhurbaşkanımıza yetki geçerken çok şey söylemem şu anda gerekli değil. Anayasa prosedürünü hepimiz biliyoruz. Ama bundan sonrası Cumhurbaşkanımızın takdirleridir.”  

Atalay, “Seçime gidilmek üzereyken bir taraftan seçim güvenliği de tartışılıyor. Seçim güvenliğinin sağlanması noktasında hangi adımlar atılacak” sorusu üzerine, “Tabii o önemli. Seçim güvenliği her zaman önemlidir. Bu dönem daha da bunun öne çıktığını hepimiz biliyoruz. Yani burada tabii ilgili kurumlarımız ve hükümet yoğun çalışmalar yürütüyor. Onlar artarak devam edecek” ifadesini kullandı.

“Kurulacak bir seçim hükümetine, MHP bakan vermeyeceğini daha önce açıklamıştı. HDP ve CHP’nin de benzer eğilimleri ortaya çıktı. Onlar da bu konuyu yetkili kurullarında görüşecekler. Böyle bir durum ortaya çıkarsa nasıl bir tablo bekler Türkiye’yi” sorusuna Atalay, “Şimdi bunları önümüzdeki günlerde göreceğiz. Biz de değerlendirme içinde olacağız. Muhtemelen bizim zaten yarın MYK’mız toplanacak. Yani bunlar, bütün partilerin gündeminde. Önümüzdeki günleri beklemek lazım” karşılığını verdi.

DEMİRTAŞ'IN BAŞKANLIK REFERANDUMU TEKLİFİ

Atalay, “Bugün HDP Eş Başkanı Demirtaş’ın bir açıklaması vardı; 'Olası seçim olursa bir referandumu, başkanlık sistemi için gündeme getirebiliriz' diye. Toplantıda bu gündeme geldi mi” sorusuna “Gündeme  gelmedi, hayır” yanıtını verdi.