BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.426,72
HABER /  GÜNCEL

'Öcalan devletle görüşüyor yakında konuşabilir' bomba iddia

'Balıkçı' lakaplı İlhami Işık, 'Devletin Abdullah Öcalan ile resmi, PKK ile de gayriresmi temas halinde olduğunu ve Öcalan’a güvendiğini ancak HDP ve Kandil’e güvenmediğini' ileri sürdü.

Abone ol

7 Haziran seçimlerinin ardından artışa geçen PKK eylemleri için Abdullah Öcalan'dan PKK'ya 'dur' çağrısı gelecek mi? Türkiye ile PKK arasında arabuluculuk yaptığı iddia edilen ve 'Balıkçı' lakabıyla bilinen İlhami Işık, devletin Öcalan ile resmi olarak temas halinde bulunduğunu, PKK ile de gayriresmi olarak iletişim kurduğunu öne sürdü.  

ÖCALAN TERÖR EYLEMLERİ İÇİN KONUŞACAK MI?

2013’te çözüm sürecinin yedi maddelik yol haritasının hazırlanmasında aktif rol alan Işık, Rudaw'a yaptığı açıklamada, PKK eylemlerine karşı Abdullah Öcalan'dan bir açıklama gelip gelmeyeceğine ilişkin 'Yakın zamanda Öcalan’ın konuşacağı ipuçlarını aldık. Şimdi çatışma ve ölüm Öcalan’ın saygınlığına herhangi bir şey katmaz. Öcalan bunun farkındadır. Nitekim öyle olmuştur. “Bebek katili” suçlamalarından barışı sağlayacak aktörlerden biri oldu. Bunu hiçbir lider kaybetmek istemez. Dünya artık çatışmayı durduran liderlere kucak açıyor. Eğer kongre toplanabilseydi Öcalan KCK yönetimini de değiştirirdi.' dedi.

ilhami-isik.jpg
"DEVLET ÖCALAN'A GÜVENİYOR"


"Devletin Öcalan’a güvendiğini ancak HDP ve Kandil’e güvenmediğini" vurgulayarak, devletin 'Öcalan söyler, Kandil oyalar' bakış açısıyla hareket ettiğini ve güvendiğini belirterek şöyle konuştu:

“Devlet görüşüyoruz” dedi. Öcalan ile müzakereler yürüyor. Bu zaten yasal. Kandil ile de görüşmelerin önünde yasal bir durum sözkonusu değil, sadece psikolojik bir engel var. Bu görüşmeler bu günden sonra KCK’nın atacağı adımlara bağlıdır. Devletteki düşünce şudur: “Öcalan yıllardır barış diyor, silahlara son diyor, silahsızlanma kongresini yapın diyor, Türkiye’ye karşı düşmanlıktan vazgeçme politikası bizim temel stratejimizdir” diyor. Ama Kandil kaç aydır bildiğini okuyor. Özellikle devlette şekillenen duygu da budur. Kamuoyunda “Kandil Öcalan’ın dediğini yapıyor” yaklaşımları var. İşte sıkıntı buradadır. Oysa bunun öyle olmadığına dair kamuoyunu ikna edilmesi gerekiyor.

"Devlet Öcalan’a çok güvendi. Devlet, 99’daki gibi Öcalan’ın Kandil'i evirebileceğine çok güvendi. Ama dışımızdaki güçlü devletlerin varlığı izin vermedi. Devlet halen Öcalan’a çok güveniyor. Ama devlet Kandil ve HDP’ ye artık güvenmiyor."

abdullah-ocalan-pkk.jpeg


ÖCALAN SERBEST KALACAK MI?

HDP'nin 'Öcalan 2015’te aramızda olacak' mesajları vermiş olmasına ilişkin, Işık, "Tabii ki. Eğer PKK dünyalı bir strateji uygulamış olsaydı bugün Öcalan ev hapsindeydi. Devletin planı da böyleydi. Şimdiki stratejileri Öcalan’ın daha çok İmralı’da kalmasına neden oldu. Eskiden PKK’nin bütün dünyaya karşı silah bırakmasını isteyen bir devlet vardı, şimdi öyle değil. Türkiye Cumhuriyeti şimdi PKK’nin sadece Türkiye’ye karşı silah bırakmasını istiyor." diye konuştu.

_demirtastan-son-dakika-koalisyon-bombasi.20150818164442.jpg
"DEMİRTAŞ'IN ADAYLIĞI ZOR..."


'Demirtaş’ın yeni seçimde tekrar aday olmasını zor gördüğünü'
söyleyen Işık, bu yaklaşımını şöyle gerekçelendirdi:

"HDP 7 Haziran’dan sonra tüm inandırıcılığı kaybetti. Kendi arkasındaki özgüveni siyasi bir temsile dönüştüremedi. HDP, PKK’ ye dönüp “benim artık” diyemedi. Sayın Demirtaş bunu PKK’ye diyebilirdi. Ama maalesef demedi. Millet 80 vekilin, belediye başkanlarının hesabını soracak. Bu toplum sadece Kürtler’den oluşmuyor ki, bu toplumun yüzde sekseni başka milletlerden oluşuyor. Türk’ü vardır, Arap’ı var, Çerkez’i var… Bunlara dönük bir şey söyleyemeyince hani senin Türkiyelileşme siyasetin, hani barış? Sorun orada. Biz Kürtler’de sivil liderlik eksikliği var. Bütün bunlar Demirtaş’ın tekrar aday olmasını etkileyecektir. Tabii onlar hiyerarşik yapıya uymayabilirler."

"ERKEN SEÇİMDE HDP OY KAYBEDER"

Işık, erken seçimde HDP’nin oy kaybedeceğine inandığını belirterek, "Çatışma hiçbir zaman HDP’nin oy oranını arttırmadı. Kürt hareketinin siyasi tarihine baktığımız zaman, çatışma dönemlerinde oyları artmamıştır. Oyları hep sabit kalmıştır iki milyon ya da iki bucuk milyon olarak kalmıştır. Ama barış dönemlerinde oyları artmıştır. Durumlar böyle devam ederse bir erken seçimde HDP’nin baraj sorunu yaşayacağını düşünüyorum." diye konuştu. 

İLHAMİ IŞIK KİMDİR?

1959 Batman doğumlu olan Işık, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni, 1 yıl eğitim gördükten sonra bıraktı. Işık, 1997 yılında “örgüte yardım ve yataklık”tan hapse girdi ve 1999’da tahliye oldu. Çeşitli dergilerde yazılar yazdı. 1980 öncesi İlerici Gençlik Derneği'nin Doğu ve Güneydoğu sorumlusu olarak liseli öğrencileri örgütleyen Işık, o dönemde Abdullah Öcalan ile iletişim içinde olduğunu açıklamıştı. Kendisini hiçbir zaman PKK'lı olarak tanımlamadığını belirten Işık, son 18 yılda İmralı ile yapılan dolaylı ve doğrudan görüşmelerde rol aldı. Hürhaber’e yazan Işık, 4 çocuk babasıdır.