BIST 10.891
DOLAR 32,94
EURO 35,76
ALTIN 2.529,05
HABER /  POLİTİKA

AK Partiden DTPye mesaj

AK Parti DTP'ye yumuşak mesajlar verdi. DTP'nin meclise girmesine ne denildi?

Abone ol

Meclis Başkanlığı için adı geçen eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ''Meclis Başkanı'nın uzlaşmayı sağlaması çok önemli'' dedi ancak kendisinin bu görevi düşünüp düşünmediğine ilişkin yorum yapmadı. Çiçek, Meclis'te grup kurmaya hazırlanan DTP'ye de ''yumuşak'' mesajlar verdi.

CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Yavuz Oğhan'ın sorularını yanıtlayan Cemil Çiçek, 9 Ağustos'a kadar Meclis Başkanlığı seçimi yapılacağını söyledi.

Çiçek, "Meclis'te uzlaşmayı sağlama, demokrasi kültürünün sağlanması gibi sayısız gerekçelerle Meclis Başkanlığı önem arz ediyor" ifadesini kullandı.

Eski Adalet Bakanı, "Siz bu görevin altından kalkabilecek bir isim misiniz?" sorusu üzerine, "Her seçimden sonra bir makam toto, bakan toto oynanır. Çok önemli bir görev olduğundan hiç tereddüt yoktur" dedi.

Cemil Çiçek, "Adalet Bakanlığı mı, Meclis Başkanlığı mı? Seçim şansınız olsa" sorusuna ise, "Onu benim söylemem çok önemli olmaz. Netice itibarıyla ikisi de çok önemli görevlerdir" yanıtını verdi.

"Birbirinin varlığını kabul etmek..."

Çiçek, Meclis'te grup kurmaya hazırlanan DTP'ye de "yumuşak" mesajlar gönderdi.

"Halk, bağımsız milletvekillerine sorun çözsün diye oy verdi" diyen Çiçek, "Biraz da sorunların çözümü açısından kolaylaştırıcı bir üslubu benimsemeliyiz" şeklinde konuştu.

Cemil Çiçek, yeni Meclis'e giren herkesin birbirinin varlığını kabul etmesinin önemine değindi, “Hepimiz değiştik, değişimi görmeyen zaman tünelinin gerisinde kalır” dedi.

“Başbakan'ın, ‘Diyalog için önce DTP PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmeli’ sözleri hala ön şart mıdır?” sorusu üzerine de Çiçek, “Diyalogdan yanayız” mesajı verdi.

Çiçek “Bu parlamentoda görev yapanlar birinci Meclis’te görev yapanlarla eş değer bir sorumlulukla yüz yüze” ifadesini kullandı.

DTP konuşma yasağı getirdi

DTP de Çiçek ile aynı kaygıları taşıdığını Merkez Yürütme Kurulu’nda aldığı bir kararla ortaya koydu. DTP, bağımsız milletvekillerine, hafta sonu Ankara'da yapılacak toplantıya kadar konuşma yasağı getirdi.

Yasak kararı gerginlik yaratmamak gerekçesiyle alındı. Milletvekilleri tek tek aranarak, "Hassas bir süreçten geçiyoruz gerginliğe müsait ortam var açıklama yapmayın” denildi.