BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,80
ALTIN 2.399,54
HABER /  POLİTİKA

AK Parti'den CHP'ye seçim sürprizleri

Takvim gazetesi yazarı Bülent Erandaç, yerel seçimler öncesi parti kulislerinden son bilgileri yazdı.

Abone ol

Yerel seçimlerin yapılmasına 165 gün kala, partilerin taktik ve stratejileri belirginleşti. 30 Ekim'den sonra maratonun başlamasıyla, parti liderleri kadar adaylarında manevralarına tanık olunacak.

Takvim si yazarı Erandaç'ın bugün köşesine "CHP'nin ümidi örtülü ittifak" başlığı attı ve partilerin seçim stratejilerini yazdı.

Peki kritik illerde AK Parti ve CHP nasıl bir yol izleyecek?

İşte Erandaç'ın kaleminden seçim öncesi Türkiye'yi bekleyenler...

AK PARTİ'DE İKİ BOYUTLU HEYECAN

İktidar partisi Ak Parti'de iki boyutlu heyecan gözleniyor. Bir taraftan özellikle Büyükşehir adaylarının belirlenmesi, diğer taraftan aday olacak 4 bakanın yerine Bakan olmayı bekleyen milletvekillerinin heyecanı yükseliyor.

Başbakan Erdoğan'ın yerel seçimlerde ilk hedef seçtiği İzmir için geri sayım başladı. Binali Yıldırım bu seçimin en büyük sürprizine imza atabilir. Son anketlerde CHP yüzde 44,1, Ak Parti yüzde 38. Aradaki farkı Yıldırım'ın kapatacağı varsayılıyor.

AK PARTİ SÜRPRİZLER HAZIRLADI

İstanbul'da Kadir Topbaş maratonu zaten başlattı. Ak Parti beyin takımı, CHP'ye İstanbul'un bazı ilçelerinde sürprizler hazırladı.

Mustafa Sarıgül'den boşalacak Şişli'de Ak Parti'li çok popüler bir bakanla şaşırtıcı bir sonuca gidilmesi gündemde. CHP'de bulunan Sarıyer ve Bakırköy'de CHP'yi şaşırtacak isimler hazırlanıyor. İstanbul İlçelerinde Avrupa Bakanı Egemen Bağış şaşırtıcı sonuç alabilir.
Ak Parti'nin beyin takımından Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik'in Van ve Adana büyükşehir başkanlığına ısrarla istenmesi, Başbakan'ı düşündürüyor.

KABİNENİN 4 YENİ ÜYESİ

Ak Parti kulislerinde,4 bakanın Belediye Başkan adayı olması üzerinde son kararlar verilmek üzere:

GAZİANTEP: Fatma Şahin (Aile Bakanı),

DİYARBAKIR: Mehdi Eker (Tarım Bakanı),

KOCAELİ: Nihat Ergün(Sanayi Bakanı),

İstanbul'da önemli bir ilçe: Egemen Bağış (Avrupa Bakanı) Kabineye ise Numan Kurtulmuş, Volkan Bozkır, Mahir Ünal ve Nükhet Hotar'ın isimleri ağırlık kazandı.
Ayrıca Hatay'dan Adalet Bakanı Sadullah Ergün'ün, Isparta'dan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da aday olacakları konuşuluyor. Fakat henüz karar verilmedi.

CHP'NİN SON ÜMİDİ

CHP ve MHP liderlerinin, yerel seçimlerde ittifak yapılmayacağına ilişkin açıklamalarına rağmen, her iki partinin de tabanlarında "örtülü ittifak" konusunda yapılan görüşmeler duyuluyor. Görüşmelerin daha çok, gösterilecek adaylar konusunda yapıldığı bildirildi. Buna göre desteklenecek olan adayın, iki partinin de tabanına hitap etme özelliği aranıyor. Yani CHP adayının destekleneceği il ve ilçelerde, MHP tabanında oy verebileceği kişiler aranıyor. Örtülü ittifak arayışlarının Ankara, İstanbul, Antalya, Adana ve Manisa gibi kritik illerde devam ettiği konuşuluyor.

ADANA'DA İLGİNÇ GELİŞME

CHP'nin Ankara ve Adana'nın da arasında bulunduğu bazı illerde, merkez sağ adayları listeye koyacağı vurgulanıyor.

Nitekim Başbakan Erdoğan'ın son gezisinde "Adana'yı kesinlikli istiyorum" açıklamasını yaptıktan sonra, CHP'nin bir gizli görüşmesi dikkatlerden kaçmadı. Adana'nın görevden alınan eski MHP'li Belediye Başkanı Aytaç Durak ile CHP genel başkan yardımcısı Adnan Keskin, adaylık görüşmesi yaptı. Adana'da son anketlere göre durum şöyle: AKP 29,7% MHP 28,5% , CHP 26,9%, BDP 11,8.

BDP Diyarbakır kadın aday olacağı açıklandı. Yeni adayın BDP Diyarbakır milletvekili Emine Ayna ya da, Batman milletvekili Ayla Akat Ata olabileceği belirtildi. Ak Parti'nin adayının Tarım Bakanı Mehdi Eker olacağını düşünürsek, Diyarbakır'da tansiyonlar yükselecek.

MARDİN'İN GELECEĞİ

Mardin'in büyükşehir belediye ilan edilmesinden sonra, sınırları genişledi. Son genel seçimde Mardin'de Ak Parti yüzde 32 oy almış; Ahmet Türk, Gülseren Yıldırım ve Erol Dora da bağımsız aday olup seçilmişti.
2009 yerel seçimlerinde ise Ak Parti yüzde 45 ile Mardin Belediye Başkanlığı'nı kazanmıştı. O zamanlar DTP adını taşıyan bugünkü BDP, yüzde 36 almıştı. Bu durumda sınır genişlemesinin, 2009'da yaklaşık 3 bin olan oy farkı, Mardin seçimlerine büyük hareket getirmiş bulunuyor.