BIST 9.434
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.502,28
HABER /  GÜNCEL

AK Parti'den BOMBA formül 'Yarı Başkan'!

Yerel seçimler bitti. Gündem Cumhurbaşkanlığı seçimi. Olası senaryolar yazılıp çiziliyor ama kulislerde neler konuşuluyor?

Abone ol

AK Parti, Başbakan Erdoğan'ı şimdiden Cumhurbaşkanı görmeye başladı. Erdoğan'ın klasik Cumhurbaşkanı olması beklenmiyor. Başkanlık Sistemi rafa kaldırıldı. Köşk'te "yarı başkan" yetkileriyle donatılmış bir Erdoğan hayal ediliyor. Erdoğan seçilirse ilk iş "partili Cumhurbaşkanı" önündeki yasal engelin kaldırılması.

Parti kurmayları Erdoğan'ın bu kararı almadan önce ailesine danışacağı görüşünde birleşiyor. Başbakan Erdoğan bu kararı ailesine sorduktan ve halkın da nabzını tuttuktan sonra kararını verecek. Mahir Ünal ise Başbakan'ın olası bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 60 oyla seçileceğini iddia ediyor.

ERDOĞAN'IN RAHAT SEÇİLECEĞİ KONUŞULUYOR
Radikal'den Ömer Şahin'in haberine göre, AK Parti , yerel seçim başarısından sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın Cumhurbaşkanı adayı olacağı ve rahat seçileceğine garanti gözüyle bakıyor. AK Parti’lilerin mutabık kaldığı bir diğer konu da Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına uygun yasal değişiklik ihtiyacı. Halkın ancak yüzde 25’inin destek verdiği belirlenen Başkanlık Sistemi bir süre önce rafa kaldırılmıştı. AK Parti fiili yarı başkanlık sistemi istiyor. Bunun formülü olarak “Partili Cumhurbaşkanlığı” gösteriliyor. Anayasa’da yer alan bir kişinin Cumhurbaşkanı olması durumunda partisiyle bağı kesilir ifadesinden “parti” sözcüğünün çıkarılması yeterli.

BAŞBAKAN İÇİN MEVCUT MODEL DEĞİŞEBİLİR
Başbakan Erdoğan’ın Köşk’e çıkması halinde mevcut modelin değiştirilmesi gündemde. Bunun işaretini AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş net bir şekilde verdi. Elitaş, Başbakan Erdoğan’ın dinamizm ve anlayışına uygun modelin “Partili Cumhurbaşkanı” olduğunu söylerken bunu gerçekleştirmek için “referandumu dahi göze alacaklarını “ açıkladı. AK Partililere göre, Erdoğan Ağustos’ta seçilir daha sonra da Anayasa’da yer alan Cumhurbaşkanlarının “parti “ile ilgisinin kesileceği maddesi değiştirilir. Mevcut sistemin Başbakan Erdoğan’a uymadığından Erdoğan’la yeni Başbakan arasında sorun yaşanabilir. Hele Abdullah Gül gibi güçlü bir isim Başbakan olursa “çatışma” kaçınılmaz hale gelebilir.

BAKANLAR KURULUNA BAŞKANLIK EDECEK
AKP ’li Elitaş Köşk’e çıkmış bir Erdoğan ile yerine gelecek Başbakan arasında yaşanması muhtemel kriz konusunda şunları söyledi: “Başbakanımız Cumhurbaşkanı olduğu takdirde isterse Bakanlar Kurulu’na başkanlık eder. Buna hakkı var. Yerine gelecek ola Başbakanın buna razı olması, bunu bilmesi gerekir. Demokrasinin sağlıklı işlemesi için ya tam anlamıyla Parlamenter sisteme döneceğiz, Cumhurbaşkanı ‘noter’ gibi sembolik görevler üstlenecek ya da yetkilerini artıracağız”

ÖNCE AİLESİNE SORACAK
Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı adaylığına nasıl ve ne zaman karar verecek? Bu soruya parti kurmayları, “Ailesinin rızasını alır daha sonra parti yönetimini dinler. Halkın nabzını tutup kararını verir” diye açıklıyor. Erdoğan’ın Köşk adaylığına Haziran ayı içerisinde resmileştirmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı ilk kez halk tarafından Ağustos ayında iki turlu seçimle belirlenecek. Erdoğan’ın aday olması halinde Temmuz-Ağustos ayında kendi adına yazılan “Dombra” şarkısıyla Anadolu turuna çıkacak.

AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş ve Mahir Ünal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığını hak ettiğini ve istediği takdirde çok rahat bir şekilde seçileceğini savundu. Mahir Ünal iddialı bir rakam verirken, “Sayın Başbakanımıza halkın teveccühü çok yüksek. Yüzde 58 oyu var. Aday olduğu takdirde yüzde 60’ın üzerinde oyla seç ileceğini düşünüyorum” dedi