BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.419,88
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'den Barzani'ye sürpriz heyet

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Barzani'nin liderliğini yaptığı IKDP'nin kongresine katıldı.

Abone ol
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Irak'ın kuzeyindeki Erbil'e yaptığı ziyaretinin ikinci gününde, bölgesel yönetimin Eğitim Bakanı Safin Dizayi'yle birlikte kentteki bazı ilkokulları ve özel "Kürdistan Hawler" Üniversitesini ziyaret etti.
Erbil'de bulunan Türkmen Karakoyunlu İlkokulunu ziyaret eden Çubukçu, okuldaki öğretmenler tarafından karşılandı. Sınıfları dolaşan Çubukçu, öğrencilerin durumunu ve nasıl eğitim gördüklerini yakından izledi.

Girdiği sınıflardan birinde Türkçe dersinin verilmesine sevinen Çubukçu, öğrencilerin aynı anda üç dil, Türkçe, Kürtçe ve Arapça öğrenmelerinin şans olduğunu söyledi.
Bakan Çubukçu aynı bölgede bulunan bir diğer ilkokulu ziyaretinin ardından, bölgedeki yönetim destekli ilk ve tek özel üniversite olan "Kürdistan Hawler" Üniversitesine gitti.
Üniversitede Yüksek Öğrenim Bakanı Prof. Dr. Dilaver Alaaddin tarafından karşılanan Bakan Çubukçu, bakanla kısa bir görüşmeden sonra üniversiteyi gezdi.
Çubukçu bunun ardından bölgesel yönetimin eski Başbakanı, Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Başkan yardımcısı Neçirvan Barzani ile özel konutunda biraraya geldi.
Yapılan ikili görüşmenin ardından Türk gazetecilerine bir açıklama yapan Barzani, Bakan Çubukçu'nun gelişinden memnuniyet duyduklarını ve artık eğitim alanında da ilişkilerin çok gelişeceğini belirterek, "Ben bugün Türkiye Milli Eğitim Bakanı'nı karşılamaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bakan'ın Kürdistan bölgesine gelmesi bizi onurlandırdı" dedi.
İlişkilerin ekonomi, siyaset ve ticaret alanlarında geliştiğini, Çubukçu'nun ziyaretinin ardından eğitim alanında da ilişkilerin başladığını vurgulayan Barzani, bunun ikili ilişkilerde çok büyük bir gelişme olduğunu söyledi.
Barzani, şunları söyledi: 

"Ben Türkiye Başbakanı'na ve Türk hükümetine saygıyla teşekkür ediyorum. Sayın Bakan'ın Kürdistan bölgesine gelmesi ve burada Başbakan, Eğitim Bakanı ve Yüksek Öğrenim Bakanı'yla görüşmeleri neticesinde, eğitimde daha iyi ilişki kurulması için bir dizi anlaşma yapılması çok güzel. Biz bu gibi ziyaretlerin daha sık yapılmasını diliyoruz."
Türkiye'yle ilişkilerinin stratejik olduğunu ifade eden Barzani, Türkiye tarafından atılan adımları da saygıyla izlediklerini kaydetti.

Barzani, AK Parti heyetinin IKDP'nin (Irak Kürdistan Demokrat Parti) 13. Kongresine katılmak için gelmesinin kendilerine büyük mutluluk verdiğini belirtti.

Neçirvan Barzani, bir sorusu üzerine, Türkiye'ye yaptığı ziyaretin dostane bir ziyaret olduğunu, Türkiye'yle ilişkilerin her geçen gün iyiye gittiğini söyleyerek, "Bakan Çubukçu'nun bölgeye gelmesi bu ilişkilerin daha da samimi olacağının kanıtıdır" dedi.
Eğitim Bakanı Dizayi'nin onuruna verdiği yemekten sonra Bakan Çubukçu ve beraberindeki heyet, Erbil'in tarihi kalesini ve tarihi Kayseri çarşısını gezdi.
Bakan Çubukçu daha sonra özel uçakla Ankara'ya hareket etti.