BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'den 7 yıl sonra gelen özür!

Atilla Yayla'nın 2006 yılında Atatürk hakkında söylediği sözler için sessiz kalan AK Parti günah çıkardı.

Abone ol

Atatürk için 'adam' dediği için linç kampanyasına tutulan Atilla Yayla için yıllar sonra AK Parti'den itiraf geldi.

Prof. Dr. Atilla Yayla’nın Atatürk hakkındaki sözleri çarpıtılınca, hem hakkında dava açılmış hem de linç kampanyası başlatılmıştı. O gün hocayı konuşmacı olarak davet eden AK Parti İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Zafer Kürkçü, 7 yıl sonra özür diledi: “Partimize zarar gelmemesi için aradan çekildik. Şimdi kendisinden helallik istiyorum.”

2006 yılında AK Parti İl Gençlik Kolları’nın davetlisi olarak “Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkilerinin Toplumsal Etkileri” konulu konferansa katılan Prof. Dr. Atilla Yayla’ya, bir gazete manşeti dayanak gösterilerek Atatürk’e hakaret iddiasıyla dava açıldı. İzmir 8. Asliye Ceza Mahkemesi, Yayla’ya 15 ay hapis cezası verdi. Hakkında linç kampanyası başlatılan Prof. Dr. Yayla’nın suçsuz olduğu önce Yargıtay’ın verdiği karar, arkasından da yerel mahkemenin beraat kararıyla ortaya çıktı.

Zaman'ın haberine göre paneli düzenleyen dönemin İl Gençlik Kolları Başkanı Zafer Kürkçü, hedef olmamak için Yayla’yı o dönemde yalnız bıraktıklarını itiraf ederek helallik istedi. Kürkçü, “Hocamızın sözlerinde hiçbir hakaret unsuru olmamasına rağmen farklı yansıtıldı. Savunmaya kalksak olayı bizim üzerimize yıkacaklardı. Partiye zarar gelmemesi için olay mahallini hızla terk etme yolunu seçtik. O anda vicdanım elvermiyordu ama hocamızı yalnız bıraktık. Sizin aracılığınızla helallik istiyorum.” dedi. “Neden sahip çıkmadınız?” tepkisiyle de karşılaştıklarını aktaran Kürkçü, bu şekilde olayın AK Parti kapatma davasında yer almadığını söyledi. Konferansın düzenlendiği tarihte il başkanı olan İzmir Milletvekili Ali Aşlık da, “Süreç aslında Atilla Yayla’dan ziyade, AK Parti’yi belli bir zemine çekme çabasıydı. Kapatma davası için zemin hazırlama girişimiydi. Geç de olsa adalet yerini buldu.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Atilla Yayla ise yaşadıklarını, “Yapılmak istenen, AK Parti’yi zayıflatmaktı. AK Partililer aradan çekilince benimle karşı karşıya kaldılar.” sözleriyle değerlendirdi. Yayla, şunları kaydetti: “Beni hedef haline getirdiler. Sözlerimle ilgili, ‘Hain’ başlığı atılınca olay hayat hakkıma tecavüze döndü. Ailem sıkıntı yaşadı, okulda sıkıntı yaşadım. Hakkımda ceza davası açıldı. Adaletin yerini bulduğunu söylemem çok zor. Bunu tezgâhlayanların, başta Osman Gençer’in adalet önünde hesap vermesi gerekiyor.”

Prof. Dr. Atilla Yayla, 18 Kasım 2006’da katıldığı konferansta, “AB üyelik süreci devam ederse ileride Türkiye’ye gelen Avrupalılar, ‘Neden her yerde sadece Atatürk’ün heykelleri var, neden her yerde sadece aynı adamın fotoğrafları asılı?’ diye soracaklardır.” demişti. Yeni Asır gazetesi de, “Hain Sözler” manşetini atmıştı. İzmir 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Yayla 1 yıl 3 ay hapis cezası almıştı. Yargıtay’ın 1 Kasım 2011’deki bozma kararından sonra yerel mahkeme, 3 Nisan 2012’de beraat kararı vermişti.