BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.508,75
HABER /  GÜNCEL

AK Parti yüzde 50'yi korur mu?

Yolsuzluk operasyonu sonrası AK Parti oy kaybına uğrar mı? Yazar Emre Aköz, merak edilen soruya bugünkü köşesinde cevap verdi.

Abone ol

"Ben uğramayacağını sanıyorum" diyen Sabah si yazarı Emre Aköz, nedenini de ekonomiyle açıkladı. Aköz'e göre AK Parti yüzde 50 oy oranını muhafaza ediyor.

"EKONOMİ KÖTÜYE GİTSEYDİ DURUM FARKLI OLUR"
(...)Çünkü ekonomi, geçen yıllardaki yüksek büyüme hızından uzak olsa da, yine de fena değil. Şu anda ekonomi kötüye gitseydi, kriz olsaydı... İşte o zaman durum farklı olur; AK Parti'nin aldığı 50 puan içindeki 25 puanda hızlı bir erozyon başlardı."

YÜZDE 25'LİK YÜZER GEZER OYLAR
Yüzde 50 oyun analizini yapan yazar, yüzde 25'lik oyun İslamcı-dindar-muhafazakar kesim olduğunu yazdı. Geriye kalan yüzer gezer oylara dikkat çeken Aköz, yazısına şöyle devam etti:

"Nedir bu 25 puan" diyeceksiniz. Şöyle: AK Parti oylarına 50 puan dersek... Bunun 25 puanı Milli Görüş kökenli, İslamcı, dindar-muhafazakâr gibi az-çok kemikleşmiş oylardan geliyor.
Öte yandan bir de 25 puanlık yüzergezer oy var Türkiye'de... Yüzergezer oyların partisi yok; kim iyi yönetirse, ona oy veriyor. Bu seçmen son iki seçimde AK Parti'yi ihya etti, oyunu yüzde 50'ye vurdurdu.
Şu anda bu yüzergezer oyları partiden uzaklaştıracak bir ekonomik kriz yok.

ORTA SINIFIN AHLAKI

Orta sınıflara gelirsek... Bu sınıf yolsuzluklar konusunda, diğer sınıflara göre çok daha duyarlıdır. Ancak onu da kabaca ikiye ayırmak gerekir:
Kentli modern orta sınıf zaten AK Parti'ye oy vermiyor. Partiyi daha önce desteklemiş küçük kesim ise 2012'den itibaren oyunu çekti.
Muhafazakâr orta sınıf ise alternatifi olmadığı sürece AK Parti'ye oy vermeye devam edecektir. Çünkü bugün AK Parti'nin kaybetmesi ekonomik sıkıntılara yol açar. Ev ve araba taksiti ödeyen bu insanların istediği en son şeydir kriz...
Kendisine doğrudan dokunmadığı sürece, ne kadar kızarsa kızsın, yolsuzluk iddialarını sandığa yansıtmayacaktır. Şu anda çıkar kaygısı yok bu sınıfın, sadece ahlaki kaygıları var."

İLK HEDEF İSTANBUL

Yazar, ekonomik yönden saldırıların zaman alabileceğini, iktidarı hedef seçenlerin yerel seçimlerde, İstanbul'u alarak AK Parti'nin vitrini kırmaya çalışacaklarını yazdı. Aköz, İstanbullu seçmenin 30 Mart'ta CHP'yi seçmesine yol açacak bir olayın ortaya çıkabileceğini gündeme getirdi.