BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA

AK Parti solda CHP sağda

KONDA'nın geniş çaplı Türkiye araştırması ile partilerin fotoğrafı çekildi. Sonuçlar partilerin konumunu gösteriyor.

Abone ol

Sabah yazarı Emre Aköz KONDA'nın araştırmasını ele aldı. 'Biz Kimiz' araştırmasının partilerle ilgili bölümüne değindi. Yazar sonuçları değerlendirdi ve daha önce yazdığı tespitler ışığında dedi.

Yazarı böylesi bir sonuca vardıran görüntü ne oldu?  Anketten çıkan sonuçlar yazarın daha önce ileri sürdüğü görüşleri destekler nitelikte. Zenginlerin CHP'ye oy vermesi, emekli kadınlar ile işçilerin CHP'den kaçması yazarı böyle bir sonuca varmasına yol açtı. İşte partilerle ilgili araştırmanın sonuçları:

Gelirler 5 kategoriye ayrıldığında... AKP yandaşları içinde ' en yoksulların' oranı yüzde 18 . Aynı oran CHP'de yüzde 13 ...
' Orta-alt' gelir grubu AKP'de yüzde 46, CHP'de yüzde 38 .
' Orta' gelirliler AKP'de yüzde 26, CHP'de yüzde 30 .
' Orta-üst' gelir sahipleri AKP'de yüzde 9, CHP'de yüzde 15 .
' Zenginler' ise AKP'de yüzde 1, CHP'de yüzde 3 .
Yani... İki araştırma benzeri sonuçlar veriyor: Yoksul kesimde AKP, yüksek gelirlilerde CHP tercih ediliyor. (Tabii her parti, her kesimden oy alıyor ama oranlar farklı.)
MHP ise AKP ile CHP arasında bir yerde. Kâh birine yakın, kâh diğerine. En yoksuldan zengine, 5'li kategori MHP'de şöyle sıralanmış: Yüzde 14, yüzde 42, yüzde 31, yüzde 11 ve yüzde 3 .
- ' Ev kadınları' AKP'de yüzde 36, CHP'de yüzde 27, MHP'de yüzde 18 . Ev kadınları AKP'yi seviyor, MHP'yi sevmiyor.
' İşçiler' AKP'de yüzde 11, CHP'de yüzde 9 . Halbuki 1970'lerde işçiler CHP'yi daha çok tutardı. MHP'de ise işçiler yüzde 15 . Yani işçisi en bol parti MHP. ( Not: Sosyal bilimciler, küreselleşme çağında niteliksiz işçilerin milliyetçi partilere yöneleceğini öngörür.)
' Emekliler' AKP'de yüzde 11, CHP'de yüzde 16 . Memur emeklilerinin CHP'yi tercih ettiğini düşünebiliriz. (MHP'deki oran, araştırmanın yayınlanan bölümünde verilmemiş.)