BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti PKK oylarının önünü böyle kesecek

Seçimlerde bölge halkına baskı uygulayan PKK'nın etkisini kırmak için AK Parti'den yeni formül.

Abone ol

Güneydoğu halkına seçimlerde oy tercihlerini etkilemek için baskı uygulayan PKK'nın etkisini azaltmak için AK Partili vekilden bir öneri daha geldi. PKK'nın seçim sandıklarındaki listeleri bilmesinden dolayı tek tek vatandaşları tespit ederek tehdit uyguladığı ve sandıktan AK Parti'ye oy verenleri sindirdiği biliniyordu.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkerim Gök, seçim güvenliği için yeni bir öneride bulundu.

Daha önce, doğu ve Güneydoğu'daki köy ve mezralara sandık kurulmaması, buralardaki vatandaşların il ya da ilçe merkezlerine giderek oy kullanmaları önerisinde bulunan Gök, bu önerisini geliştirdi. Gök, köylerdeki vatandaşların il ve ilçelere gitmek yerine, taşımalı eğitim-öğretimin yapıldığı yakın köylerde oy kullanmaları önerisinde bulunarak, bunun tartışılmasını istedi.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Gök, seçim güvenliği konusunu ilk kez geçen yıl Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gündeme getirdiğini söyledi.

Gök, seçim güvenliği denilince akla sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin gelmemesi gerektiğine işaret ederek, seçim güvenliğinin hep seçim yaklaşırken akla geldiğini, ancak daha sonra vazgeçildiğini kaydetti.

Gök, Avrupa'da ve ileri demokrasilerde bu konunun hep tartışıldığını ve çözümler üretildiğini ifade etti.

Seçim güvenliğinin, ''vatandaşın oyunu kullanırken hiçbir şekilde bir baskı grubu tarafından baskı altında kalmaması, iradesini tarafsız ve müdahalesiz şekilde istediği yere yansıtması'' anlamına geldiğini belirten Gök, Doğu ve Güneydoğu'da köylerde seçime katılma oranının neredeyse yüzde yüze yakın olduğunu, oysa bu oranın şehir merkezlerinde yüzde 60'lara düştüğünü bildirdi.

Abdülkerim Gök, ''Bu istatistiki bilgi bize bir şey verir. Biz bundan şüphe duyarız, araştırırız, inceleriz'' dedi.

BİR HASTALIK VAR

''Ben bir hastalığın olduğunu söylüyorum. Bu hastalığın mutlaka ama mutlaka teşhis edilmesi gerekiyor. Bunu kim teşhis edecek? Siyaset kurumu, yani biz teşhis edeceğiz'' diyen Gök, bu önerisinin ideal olduğu iddiasında olmadığını, sadece tartışılmasını istediğini söyledi.

Gök, geçmiş yıllarda ''kara kutu şeklinde, moral bozucu, içi görünmeyen seçim sandığı'' olduğunu belirterek, AK Parti iktidarı olarak şeffaf seçim sandığı uygulamasını getirdiklerini, bunun da seçim güvenliği olduğunu kaydetti. Gök, ''Bu ülkede geçmişte oylar açıktan kullanılmış ve gizli sayılmış. Böyle bir durumdan bugünlere geldik'' diye konuştu.

Bu önerisinden yola çıkarak, birilerinin niyet okumamasını isteyen Gök, ''Şöyleydi, böyleydi... Olayı saptırmaya gerek yok. Benim buradaki kastım, seçim güvenliğine yönelik düzenlemenin yapılmasıdır'' dedi.

LİSTELER KARIŞTIRILSIN ÖNERİSİ

Gök, daha önce taşımalı oy sistemi önerisinde bulunduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:

''Şu fikir de olabilir: Bizim, yakın köyler arasında taşımalı eğitim-öğretimin yapıldığı merkezi köyler var. 10 kilometre çapında, birçok köyün çocuklarının daha kaliteli bir ortamda okuduğu, öğretmen kadrosunun yeterli olduğu bir uygulama var. İşte ben de köylerdeki vatandaşların o köylere giderek oylarını kullanmalarını öneriyorum. Listeler karıştırılacak, hangi köyün nerede oy kullandığı belli olmayacak. Böylece vatandaş oyunu güvenli ortamda kullanacak, hangi köyden hangi sonucun çıktığı belli olmayacak, kimse de baskı altında kalmayacak.''

KİMİN NEREDE OY KULLANDIĞI BELLİ OLMAYACAK 

Gök, ''Bunun ne gibi faydası olacak?'' sorusuna, ''Köyde kimin nereye oy verdiği bellidir. Vatandaş iradesini belli bir yere kullanmak istiyordu ancak baskıdan dolayı, iradesinin dışında bir yere oyunu veriyordu. Şimdi bu durum olmayacak'' yanıtını verdi.