BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,52
HABER /  SEÇİM  /  2018 GENEL SEÇİMLERİ

AK Parti MHP ittifakı tamam dikkat çeken noter detayı

AK Parti-MHP ittifakı tamam. Ayrıntıları gazeteci yazar Muharrem Sarıkaya yazdı. Buna göre her siyasi parti kendi kimliğiyle girecek. Yüzde 10 seçim barajı korunacak. Cumhurbaşkanı adayı olmak için gerekli 100 bin imza noter yerine seçim kurulu tarafından toplanacak.

Abone ol

AK Parti-MHP ittifakı görüşmeleri olumlu sonuçlandı. Tarafların vardığı mutabakatın ayrıntılarını Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya köşesinde yazdı. İttifakın yerel seçimi kapsamayacağını belirten yazar, ilke mutabakatının içeriklerini paylaştı.

NOTER YERİNE KURUL: Anayasa gereği 20 milletvekili ile bir önceki seçimde oylarının toplamı % 10’u bulan partilerin aday göstermesi veya 100 bin kişinin imzasıyla Cumhurbaşkanlığı’na aday olunabiliyor.

Ancak imzanın noter aracılığıyla mı yoksa başka bir yöntemle mi olacağı tartışılıyordu. Noter aracılığıyla olması halinde 15 milyon TL maliyet çıkacağından Anayasa’nın seçme ve seçilme hakkına aykırılık içereceği görüşüne varılmış.

Ayrıca Noterler Kanunu’nda siyasi partilere ilişkin “olağanüstü kongre için imza toplama” yetkisi verildiğinden, yeni bir görevlendirme için bu kanunda da değişikliğe gitme zorunluluğu görülmüş. Bu nedenle noter yerine imzaların ilçe seçim kurulları tarafından toplanmasının uygun olacağı görüşünde birleşilmiş.

3 YARDIMCI: Cumhurbaşkanlığı yapılanmasında da siyasihukuki, ekonomik-idari ve teknik olmak üzere 3 yardımcı hedeflenmiş. Sayının artırılması yetkisi Anayasa’da da olduğu gibi Cumhurbaşkanı’na bırakılmış.

BARAJ VAR, BÖLGE YOK: Yeni sistem oturana kadar Cumhurbaşkanlığı’nı kazananın TBMM çoğunluğunu da elinde tutması gerektiği görüşünden hareketle AK Parti % 10 barajın korunmasını MHP’ye kabul ettirmiş.

Baraj % 10’da kalacağı için dar veya daraltılmış bölge uygulamasından vazgeçilmiş.

ÇOK HANELİ İTTİFAK BLOKU: Partilerin birlikte seçime girmesinin önünü açan düzenlemeye göre eğer A-B-C partileri ittifaka girmişse onlar için birleşik oy pusulasında “ittifak adıyla” bir sütun bulunacak. İttifaka giren 3 partinin de ayrı hanelerde kendi logoları ve parti isimleri altında milletvekili aday listesi olacak.

Seçmen ittifaktan hangi partiyi daha çok içselleştiriyorsa onun logosu üzerine mührü basacak; oyları birlikte sayılacak.

MHP Lideri Bahçeli’nin “İttifak olur ama iltihak olmaz” söylemi kapsamında yerel seçimde ittifak olmayacak.

D’HONDT SİSTEMİNE DEVAM: Siyasi partilerin çıkaracağı milletvekili sayısıyla birlikte ittifakın toplam aldığı oylara düşen milletvekili dağılımın hesaplanmasında da 1961’den bu yana her seçimde uygulanan, D’Hondt veya nispi temsil diye adlandırılan sistem uygulanacak.

Örneğin, toplam oyları % 10 barajını aşan bir ittifakın, seçim bölgesindeki oyları toplamı 101 bin, ittifaka düşen milletvekili sayısı 7, oy dağılımı da A: 61 bin, B: 25 bin, C: 15 bin olsun. İttifak partilerinin oyları 7 milletvekiline ulaşana kadar 1, 2, 3, 4...’e sıralı bölünecek; A: 4, B: 2, C: 1 milletvekili kazanacak.

İki parti henüz TBMM İç Tüzüğü üzerindeki görüşmesini tamamlamamış, onun da gelecek toplantılarda karara bağlanması hedefleniyor.